Guterres: Dünya açlık kriziyle karşı karşıya

BM başkanı, dünyanın benzeri görülmemiş küresel açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu, 2023’te daha da kötü olabileceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’daki savaşın, iklim değişikliğinin, koronavirüs salgını ve eşitsizliğin neden olduğu aksamalara, şimdiden yüz milyonlarca insanı etkileyen “benzeri görülmemiş bir küresel açlık krizi” yaratacak şekilde eklendiğini söyledi.

Berlin'de toplanan onlarca zengin ve gelişmekte olan ülkeden yetkililere bir video mesajında, 21. yüzyılda kitlesel açlık ve açlığın kabul edilemez olduğunu belirterek, "2022'de birden fazla kıtlık ilan edilmesi konusunda gerçek bir risk var. Ve 2023 daha da kötü olabilir” dedi.

Guterres, dünyanın dört bir yanındaki çiftçilerin artan gübre ve enerji fiyatlarıyla baş etme mücadelesi verdiği için Asya, Afrika ve Amerika kıtasındaki hasatların darbe alacağını kaydetti.

“Bu yılın gıda erişim sorunları, gelecek yılın küresel gıda kıtlığı haline gelebilir” diyen Guterres, hiçbir ülkenin böyle bir felaketin sosyal ve ekonomik yansımalarından bağışık olmayacağına dikkat çekti.

Guterres, BM müzakerecilerinin Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden de dahil olmak üzere gıda ihraç etmesine ve Rusya'nın kısıtlama olmaksızın dünya pazarlarına gıda ve gübre getirmesine izin verecek bir anlaşma üzerinde çalıştığını söyledi.

Birleşmiş Milletler kuruluşları, bölgesel kuruluşlar ve yardım grupları tarafından gıda güvensizliğini belirlemek için kullanılan bir ölçek olan Entegre Gıda Güvenliği Aşaması Sınıflandırması (IPC) kapsamında Somali, Yemen ve Güney Sudan'da 460 binden fazla insan kıtlık koşullarında yaşıyor. Bu, bir bölgede kıtlık ilanından önceki adımdır.

IPC'ye göre, diğer 34 ülkede milyonlarca insan kıtlığın eşiğinde.

Guterres, küresel buğday ihracatının yaklaşık yüzde 29'unu üreten Ukrayna ve Rusya, ticareti düzgün bir şekilde yeniden başlatmanın bir yolunu bulmadıkça krize etkili bir çözüm bulunamayacağını söyledi.

Ukrayna limanlarından yapılan sevkiyatlar, Rusya'nın komşusunu işgali nedeniyle durduruldu. Moskova, tahıl ve gübre ihracatını yeniden başlatmak için bazı Batı yaptırımlarının kaldırılmasını istiyor.

Bakanları gıda piyasalarını istikrara kavuşturmak ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmayı azaltmak için pratik adımlar atmaya çağıran Guterres, ayrıca, yoksul ülkelerin ekonomilerini ayakta tutmalarına yardımcı olmak için borçların hafifletilmesini ve özel sektörün küresel gıda pazarlarını istikrara kavuşturmasına yardımcı olmasını istedi.