Kanada’dan toprakları gasp edilen yerli halka tazminat

Kanada hükümeti, 20’nci yüzyılın başlarında topraklarının bir kışı çalınan yerli topluma 1,3 milyar kanada doları tazminat ödeyecek.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada’da yaşayan 600’ü aşkın yerli halktan biri olan Siksika halkı toprakları üzerindeki Alberta’da katıldığı bir törende “Bugün geçmişte yaşanan bir haksızlığı onarmak için toplanmış bulunuyoruz” dedi.

1910 yılında Kanada hükümeti Siksika halkının topraklarının yarısından fazlasına el koymuştu. 30 yıl öncesinde yapılan bir anlaşmaya rağmen yerlilere ait topraklar başka yerleşimcilere satılmıştı.

Trudeau, Kanada’nın bu kamulaştırma ile “layık olmayan bir şekilde” davrandığını belirterek, toplumu "tarımsal olarak verimli ve mineral bakımından zengin topraklarından" mahrum ettiği tepkisinde bulundu.

Yerli İlişkileri Bakanı Mark Miller, “Bu anlaşma geçmişi telafi etmese de bu nesil ve gelecek nesiller için daha iyi ve daha parlak bir geleceğe yol açmasını umuyoruz” dedi.

Siksika Ulusu şefi Ouray Crowfoot, “Bizim yaşam biçimimiz değişti. Asla eskisi gibi olmayacak, hiçbir şey orada olanların yerini doldurmayacak” dedi. Crowfoot, toplumu şimdi ileriye doğru girmek istediğini sözlerine eklerken, bununla birlikte halkının kendi kültürü, gelenekleri ve dilinin yenilenmesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Örneğin Blackfood dilinin bugün yerel yol levhalarında kullanıldığını ifade eden Crowfoot, “"Biz dayanıklı bir halkız. Sadece hayatta kalmıyoruz, refah çağına doğru ilerliyoruz” dedi.

Bu anlaşma, Siksika Ulusu'nun 1960'lara dayanan bir talebini sonuçlandırmış odlu.

Kasım 2021'de, her iki taraftan müzakereciler bir anlaşmaya varmış ve geçen aralık ayında bir topluluk oylamasıyla onaylanmıştı.  

Ottawa ve İlk Milletler arasındaki ilişkiler, 1876 tarihli "Hint Yasası" ile tanımlansa da yerlilerin tüm toprak iddiaları Kanada'da henüz çözümlenmiş değil. Kanada'da Eskimo İnuitler ile melez Métisler dışında kalan bütün Kanada yerlileri için resmi olarak ‘İlk Milletler’ kavramı kullanılıyor.