Kolombiya’nın tarihi bu pazar değişebilir mi?

Kolombiya yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Eski bir gerilla olan sosyal demokrat Gustavo Pedro, favori aday olarak öne çıkıyor.

Ülke genelinde 39 milyona yakın seçmen sandık başına çağrıldı. Seçmenler, halk desteğini yitiren muhafazakar İvan Duque’nin yerine geçecek yeni cumhurbaşkanını belirleyecek. Duque yeniden aday olamıyor.

Seçimlerde altı aday yarışıyor. Geçen dört yıl içerisine Covid-19 salgını, şiddetli resesyon, yoğun protesto eylemleri ve kırsal alanlarda şiddet olaylarını tırmanması nedeniyle gergin bir siyasi atmosferde gidilen seçimlerde adaylardan ikisinin ikinci tura kalma ihtimali de var. Böyle bir durumda ikinci tur 19 Haziran’da yapılacak.

Anketler sosyal demokrasiye geçen eski gerilla ve solcu aday Gustavo Pedro’nun oyların yüzde 41’ini alacağını gösteriyor.

Gustavo Pedro, kampanyası sırasında değişime duyulan ihtiyacı kendi etrafında toplayabildi.

62 yaşındaki aday Pedro, “Kolombiya’nın tarihi pazar günü değişecek” dedi. Cuma günkü son tartışma programında konuşan Pedro, “İki seçenek var. Ya bildiğimiz şeyde kalırız: yolsuzluk, şiddet ve açlık. Ya da barış, üretici ilerleme ve şeffaf demokrasiye doğru gitmek için değişiriz” dedi.

Pedro üçüncü kezdir cumhurbaşkanlığı seçimleri adayı oluyor. Ancak bu kez çok sayıda solcu grupla birlikte “Tarihi Pakt” adıyla bir koalisyon kurdu. Bu koalisyon, geçen mart ayında genel seçimlerde birinci oldu.

Pedro, cumhurbaşkanı yardımcısı olarak Afro Kolombiyalı aktivist Fracia Marquez’i sunuyor. Marquez, ırkçılık karşıtı ve feminist bir söyleme sahip.

Bu ikili halka onurunu geri kazandırmak istediğini belirtirken, toplumsal adalet, barışa dönüş, yeşil enerjiye geçiş, “yırtıcı ekonomi” ve otoriterliğe karşı mücadele gibi vaatlerde bulunuyor.

Yoksul bir ailede dünyaya gelen Pedro, 17 yaşında 19 Nisan Hareketi adlı gerilla hareketine katılmıştı. Bu hareket 1970 yılında kurulmuş ve 1990'da kendisini feshederek, siyasi partiye dönüşmüştü. 

Pedro’nun karşısında anketlerde oy oranı yüzde 27 olan muhafazakar Federico Gutierez bulunuyor. Gutierrez, kendisini “sıradan” Kolombiyalıların savunucusu olarak öne sürüyor.  “Düzen ve güvenlik” vaat eden Gutierez, komünizm karşıtlığı ile dikkat çekiyor.