Küba’ya ABD yaptırımları: Son gemi adayı terk etti

Küba’nın Venezuela’da Nicolas Maduro yönetimine desteğini gerekçe gösteren ABD’nin turizmi hedef alan yaptırımları Çarşamba günü yürürlüğe girdi. Son Amerikan gemisi adayı terk etti.

Turistik amaçlı kruvaziyer gemi «Empress of the seas», ABD’nin Küba’ya yönelik yaptırımlarının yürürlüğe girmesinden sonra Küba’ya turist taşıyan son gemi oldu.

Çarşamba günü yaptırımların uygulamaya konulduğunun açıklanması, çok sayıda ziyaretçi için sürpriz oldu. Başkent Havana’yı ziyaretleri sırasında, yaptırımlardan haberleri oldu.

ABD yönetimi Küba ekonomisi için önemli bir sektör olan turizme yaptırım kararı aldı. Washington, Havana’yı Venezuela’daki Nicolas Maduro rejimine destek vermekle suçluyor. Washington yönetimi ise Küba’da sağcı muhalifleri ve darbe girişimlerini destekliyor.

Bundan böyle, Amerikalıların Küba’ya gruplar halinde seyahati yasak olacak. Yaptırımlar kruvaziyerleri, balık avı gemileri, eğlence gemileri, özel ve iş kapsamındaki uçuşları yasaklıyor.

1962 yılından beri ABD’nin ambargosu altında bulunan Küba’ya, Ocak ve Nisan ayları arasında 250 bini aşkın Amerikalı turist ziyarette bulundu. Donald Trump’tan önceki ABD başkanı Barack Obama, 2014 yılı sonunda Küba ile tarihi bir yakınlaşma gerçekleştirmiş ancak Trump iktidara geldiğinde bu politikaya son vererek, yaptırımları ve ambargoyu sertleştirmişti.