Libya açıklarında 15 göçmen boğularak can verdi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Libya açıklarında yeni bir dram yaşandığını ve 15 göçmenin boğularak can verdiğini açıkladı.

Twitter hesabında bir paylaşımda bulunan UNHCR, “Trajik ölüm” diyerek, iki geminin batması sonucu 15 göçmenin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Göçmen trajedisinin pazartesiyi salıya bağlayan gece yaşandığını belirtti. Trablus’a ulaşabilen gemilerde 177 kişinin hayatta kaldığı ve bazılarının acil tıbbi yardıma ihtiyacı olduğu ifade edildi.

UNHCR, göçmenlerin Libya’nın batı kıyısındaki Zwara ve El Hums kentlerinden yola çıktıklarını belirtti.

Libya, çoğunluğu Sahra Altı Afrikası’ndan olan onbinlerce göçmenin Avrupa’ya çıkmak için temel geçiş noktalarından birini oluşturuyor.  Libya ile İtalya arasında 300 kilometrelik bir mesafe var.

Yılın başından bu yana, Avrupa’ya geçmeye çalışırken hayatını kaybedenlerin sayısı, 2020 yılının aynı dönemine göre ikiye katlandı.

Uluslararası Göç Örgütü, eylül ayında yaptığı açıklamada 2021 yılının başından beri 1369 göçmenin Akdeniz’de boğularak can verdiğini duyurmuştu.

GÖÇMENLERE KARŞI SAVAŞ SUÇLARI

Libya’da bulunan göçmenler korkunç koşullara maruz kalıyor. 8 Ekim Cuma günü Libya’da 3 bin kişinin tutulduğu bir göçmen merkezinde 6 göçmen muhafızların açtığı ateş sonucu katledilmişti.

Ekim ayı başında da yetkililerin Trablus’un bir varoşunda “uyuşturucuya karşı” olduğu gerekçesiyle düzenlediği operasyonda kaçak göçmenler hedeflenmiş, bir kişi ölmüş, 15’i yaralanmıştı.

Pazartesi günü BM soruşturma uzmanlarının yayınladığı raporda 2016 yılından bu yana başta göçmenlere karşı olmak üzere “savaş suçları” ve “insanlığa karşı suçlar” işlendiği belirtilmişti.