'Mam Zeki'nin intikamını almaya yeminimiz var'

Şengal’de Mam Zeki Şengali’nin katledilmesinden etkilendikten sonra HPG saflarına katılan Êzidî genç Zeki Şengali, onun adını almış olmanın kendisi için manevi miras olduğunu anlatırken, Mam Zeki’nin intikamını almaya yeminli olduklarını da söyledi.

PKK saflarında Zeki Şengali, Meleke Tavus’un mekanı Şengal’de ise Şengallilerin Mam Zekisi.. Şehit Mam Zeki Şengali’nin adı Özgürlük Hareketi saflarında yaşatılıyor. Êzidî kökenli HPG gerillası Zeki, Mam Zeki Şengalî’nin şehadetinin ardından adını aldı. HPG gerillası Zeki Şengali, özgür Kürdistan dağlarında yoldaşlık maneviyatının kendisini çok etkilediğini belirtirken, Zeki Şengali’nin adını almış olmasının nedenini ve bir gerilla olarak Şengali ismini almasının kendisi için manevi bir miras olduğunu belirtiyor. Genç HPG gerillası Zeki Şengali Dengê Kurdistan Radyosu’na konuştu.

'MAM ZEKİ HALKINA GÜVEN VERİYORDU'

Adınızı neden Zeki Şengali koydunuz?

“Şengal fermanından sonra PKK ile tanıştım. Êzidî halkı onlarca katliamdan geçti. Katılımımdan belli bir dönem sonra Mam Zeki şehit düştü. Heval Zeki'nin şehadetiyle adımı Zeki koydum. Man Zeki Êzidî toplumunun birliğini sağlayan temeldi. Heval Zeki, Şengal çocuklarına kendi çocukları gibi bakıyordu, bunların hepsi başlı başına etkendir.

Nasıl ki babalar çocuklarını bırakmadılar, Heval Zeki de bizleri bırakmadı. Mam Zeki'nin bize vermiş olduğu emekler ve Êzidî halkı ve Kürdistan toplumu için yaptığı projeleri ve emeklerin tamamı Kürdistan toplumunda birliği yaratmaktır. Kürdistan toplumunda ve Êzidî toplumunda kendini örgütlemek ve geliştirmek isteyen gençler, Zeki çizgisinde Önder Apo'nun ideolojisi ve felsefesi çerçevesinde kendini yaratmalıdır.

Mam Zeki bizler için çok çalıştı ve çok emek harcadı. Mam Zeki'nin intikamını almaya yeminimiz var. Êzidî toplumunda, Mam Zeki büyük bir misyona sahipti. Fermanın o yoğun olduğu dönemlerde Heval Zeki bütün halkı ziyaret ediyor, ailelere büyük moral ve güç kaynağı oluyordu. Halkına güven veriyordu. Nereye giderse gitsin tüm kapılar ona açıktı. Heval Zeki'nin yaşamı ve kişiliği birkaç sözle ifade edilemez. Bizim esas amacımız ancak onun yolunda yürüyebilmek, hedeflerini yerine getirebilmektir.

'SADECE SÖZLE DEĞİL, PRATİKLE DE...'

Mam Zeki'nin feyz aldığı özgür dağlara geldiniz ve bu özgür dağlarda mücadele edeceksiniz. Kürdistan özgür dağlarını nasıl görüyorsunuz?

Özgür dağlara gelme amacım ve iddiam burada daha çok Önderlik ideolojisi ve felsefesi ile kendimi derinleştirmek isteme temelindedir. Önder Apo’nun geliştirdiği paradigma çerçevesinde kendimi eğitip ve geleceğe dönük projelerini önüme alıp o projeler çerçevesinde çalışmaktır. Dağlara gelme sebebim intikamımızı sadece sözle tek değil pratik olarak yerine getirmektir. Emek harcayarak, aldığımız intikam yeminimizle milletimiz ve toplumumuz için çalışacağız. Sadece Êzidî halkı için değil, tüm Kürdistan halkı için savaşacağız. Çünkü Önderlik felsefesinde dinler ayrımı ve farkı yoktur. Uluslar birbirinden farklı değildir.

Özgür dağları gerçek mücadelenin olduğu yer olarak gördüm. Kendimi özgür dağlarda her ama her konuda geliştireceğim, bu dağlarda insanın kendisini geliştirmesine yardımcı olabilecek yüzler, binlerce şey mevcut. Buradaki arkadaşların yoldaşlığı, duruşu her yerden daha farklı. Yoldaşlıklarımız derin maneviyat çerçevesi üzerine kuruludur. Kurulu olan maneviyatı, yoldaşlık bağını da asla hiçbir gücün yıkamayacağını bilmek insana güven veriyor. Dağların yaşamı kolektif bir yaşamdır. Herkes kendi gücü çerçevesinde ve istekle çalışıyor, üretiyor ve yaşama katılıyor. Bu maneviyat alt yapısını ideolojimizden alıyor.

Fedai bir örgüttür. Değil ki bu feda kültüründe klasik ölüm vardır; ölümü sevdiğinden kendini feda etmek yoktur, yaşamı savunan feda kültürü vardır. Önder kadro arkadaşlarımızdan Şehit Kemal Pir de, ‘Yaşamı uğruna ölecek kadar çok seviyoruz’dur bizim düsturumuz ve fedailiğimiz. Özgürlük hareketi neferi olarak kendimi artık her yer ve her zamanda mücadele etmek için hazır görüyorum.

Artık bir HPG gerillasısınız ve 2019 yılına giriyoruz. 2019 yılı için iddia ve hedefleriniz neler?

Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) 41. yıl dönümü hepimize ve tüm halkımıza kutlu olsun. 2019 yılı için ilk amaç ve hedefimiz Önderliğin özgürlüğü ve zafer yılı olmasıdır. Demokratik toplumu inşa etmek ve kendi kazanımlarını özgür bir yaşam çerçevesinde koruyup büyütmektir. Kendi kendimizi yöneteceğiz. Amacımız düşmanın topraklarımıza ayak basmasını engellemek, tarihten günümüze kadar olan saldırılara ‘Artık yeter' diyerek durduracağız.

'BEDELLER NE OLURSA OLSUN...'

Bedeller ne olursa olsun... Tabii verdiğimiz bedeller çok değerli bedellerdir. Mazlum Doğanlar’dan Agitler’e, onlardan da son olarak Atakan ve Zeki Şengaliler’e kadar ve tarihten bugüne kadar halkımız her daim özgürlüğü için büyük mücadele ettiği kadar büyük katliamlara da maruz bırakıldı. Toplum olarak çok bedeller verdik.

'PARADİGMAMIZI İNŞA EDECEĞİZ'

Bakur, Rojava, Rojhilat, Başur olmak üzere Kürt halkının nefes aldığı her coğrafya başta olmak üzere paradigmamızı inşa edeceğiz. Saldırılar da olacak elbette ama mücadelemiz kazanacak. Yoldaşlığımız, irademiz, ideoloji ve askerliğimiz, savaştığımız tarzlarımızla yaşamı kurma tarzımızla bağlantılıdır. Önder Apo diyor ki; 'Savaşta başarı, yaşamda özgürlük.' Biz de bu çerçevede yaklaşacağız. Ne kadar emek harcarsak ne kadar gücümüzü örgütlersek o kadar kendimizi koruyabiliriz. Yıllarca gözü yaşlı analarımızın gözyaşlarının artık akmaması için bunların önünü alacağız."