Meksika’nın kontrolleri ABD’ye girişleri azalttı

ABD yönetiminin duvar inşa ettiremediği Meksika’nın sınıra askeri güç yığdığı son haftalarda sınırda tutuklanan veya geri çevrilen göçmenlerin sayısının 7 kat arttığı bildiriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın bastırmasıyla Meksika hükümeti, iki ülke sınırından kaçak göçmen girişini engellemek amacıyla sınıra 15 bini aşkın asker ve polis yığmıştı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Meksika’nın önlemleri sayesinde ülkeye kaçak girişler önemli oranda azaldı. Bakanlığa göre, bu oran haziran ayı toplamında yüzde 25 azalmış olacak.

Bakanlık, mayıs ayında ABD-Meksika sınırında 144 bin göçmen yakalandı veya sınırdan tekrar Meksika’ya gönderildi. Bakanlığın açıklamasına göre bu rakam Donald Trump’ın göreve başladığı 2017 Ocak ayından sonraki aylarda ortalama 20 bin civarındaydı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na vekalet eden Kevin McAleenan, geçtiğimiz aya oranla ülkeye girenlerin oranının dörtte bir oranında azaldığı bilgisini de paylaştı.

ABD’nin güneyinde sınırı olduğu tek ülke olan Meksika’ya yaptığı baskı sonucu, bu ayın başında sınıra askeri güç yığılarak kontroller arttırılmıştı. Bu kapsamda Meksika’nın güneyde sınırı olan Guatemala’dan gelirken yakalanan ve iltica başvurusu yapan göçmenler, başvuruları Amerikan makamları tarafından karara bağlanıncaya kadar sınırı geçemiyorlar.

ABD, Meksika ile iş birliği sayesinde ülkeye giriş yapacak göçmenlerin uzun vadede de sınırlandırılacağını umuyor.