MSF: Cezayir ve Libya’da göçmenler insanlık dışı muamele görüyor

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Batı Afrika’dan Avrupa’ya ulaşmaya çalışan ve Cezayir ile Libya’dan Nijer’e doğru sınırdışı edilen göçmenlerin “insanlık dışı muamelelere” maruz kaldığı tepkisinde bulundu.

MSF yaptığı yazılı açıklamada, “Cezayir ve Libya'dan her ay ortalama 2.000 göçmen sınır dışı ediliyor” dedi.

Nijer ile Cezayir arasındaki çölde terkedilen bu göçmenler arasında ciddi halde yaralı olanlar, tecavüz mağduru kadınlar ve ağır travmalar yaşayanların olduğu belirtildi.

Açıklamada, Nijer’in kuzeyine ulaştıklarında yardım edilen "göçmenlerin yaklaşık yüzde 70'inin Cezayirli ve Libyalı muhafızların şiddetine ve her türlü aşağılayıcı eylemine” maruz kaldıklarını söylediği aktarıldı.

MSF’ye göre son yıllarda Cezayir’den sınırdışı edilen göçmenlerin sayısı arttı. 2020 yılında 23 bin 171 göçmen sınırdışı edilirken, bu sayı 2021’de 27 bin 208’e çıktı. 2022 yılında ise sadece ocak ve mayıs arasındaki dönemde 14 bin 196 göçmen sınırdışı edildi.

MSF Nijer’deki misyon başkanı Jamal Mrrouch, “Sağlık yapılarımıza geldiklerinde içinde buldukları fiziksel ve zihinsel sağlık durumuna ilişkin gözlemler, bu insanların Cezayir ve Libya topraklarından sürülmeleri sırasında cehennemi yaşadıklarını kanıtlıyor” diyerek, “insani bir dram” yaşandığını ifade etti.

MSF, "bölgesel yetkilileri" ve "ortaklarını (sözkonusu iki devletten sınırdışı edilen) göçmenlerin acılarına insani, acil, uygun ve kalıcı yanıtlar bulmaya” çağırdı.

Birçok Cezayirli ve uluslararası sivil toplum örgütü, Cezayir'deki yetkilileri sık sık, Sahra altı Afrika'daki ülkelerin vatandaşlarını keyfi olarak tutuklamak ve toplu olarak sınır dışı etmekle, bazen de onları çölün ortasında susuz veya yiyeceksiz bırakmakla suçladı.

Cezayirli yetkililer ise düzenli olarak bu suçlamaları reddediyor ve onları "kötü niyetli bir kampanya" olarak nitelendiriyor.

Sivil toplum örgütleri ve BM kuruluşları, Libya'daki gözaltı merkezlerindeki içler acısı koşullara da sık sık tepki gösteriyor.