NATO’ya göre Moskova, yeni füzelerini imha etmeyi reddediyor

Rusya, Avrupa’da konuşlandırdığı yeni füzelerini imha etmeyi reddetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın 1987 INF anlaşmasına aykırı olarak Avrupa’ya konuşlandırdığı yeni füzelerini imha etmeyi bir kez daha reddettiğini açıkladı.

Stoltenberg, Rusya’nın orta menzilli nükleer kuvvetler sözleşmesi INF kapsamında, yeni silahlarını 2 Ağustos’tan önce imha etme niyetini görmediklerini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Haziran ayında yaptığı bir açıklamada, Rusya’nın yeni geliştirdiği füzeyi imha etmesi için 2 Ağustos’a kadar zamanının olduğunu belirtmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çarşamba günü orta menzilli nükleer kuvvetler anlaşması INF’yi askıya alan yasayı onaylamıştı. Yasa 18 Haziran’da parlamento alt kanadı Duma’da, 26 Haziran’da ise parlamento üst kanadı Federasyon Konseyi’nde kabul edilmişti.

Moskova ve ABD, son yıllarda karşılıklı olarak birbirlerini bu anlaşmayı ihlal etmekle suçluyor.

Washington yönetimi, 1 Şubat 2019’da Rusya’nın anlaşmayı ihlal ettiğini belirterek INF’den tek taraflı olarak çekildiğini duyurmuştu.

Anlaşma, 1987’de Washington’da Ronald Reagan ve Mihail Gorbaçov tarafından imzalanmıştı.

Sözleşme, taraflar arasında karadan fırlatılan ve 500 km ile 5.500 kilometre arasında menzili olan balistik füzeler ve seyir füzelerinin tamamının imhasını hedefliyordu.