On binlerin özgürlük yürüyüşü başladı: Tecrit kırılacak!

Avrupa’nın birçok ülkesinden Strasbourg’a akın eden on binler, “Öcalan’a özgürlük”, “Leyla Güven onurumuzdur” sloganıyla yürüyor. 

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, 15 Şubat uluslararası komplosunu protesto etmek ve tecride karşı Leyla Güven öncülüğünde yürütülen açlık grevi direnişçilerine destek vermek amacıyla Strasburg’da toplanan on binlerce kişi mitingin yapılacağı Rue des Venneaux alanına doğru yürüyüşe geçti. 

Yürüyüşe Lüksembourg’dan Strasbourg’a yapılan uzun yürüyüşe yer alan enternasyonalistler ve gençlerin yanı sıra Basel’den Strasbourg’a yürüyen siyasetçiler, sanatçılar, kurum temsilcilerinin de içinde olduğu yürüyüşçüler öncülük ediyor. "Öcalan’a özgürlük" yelekleri giyen uzun yürüyüşçüler, birçok farklı dilde yazılan “Öcalan’a özgürlük” dev pankartını da taşıyor.

'ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK' 

“Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Kürdistan’ı özgürleştirelim”, “Öcalan’a özgürlük” ve açlık grevi direnişlerini selamlayan pankartlar arkasında yürüyen on binler, hep bir ağızdan farklı dillerde “Öcalan’a özgürlük”, “Yaşasın zindan direnişleri”, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Hepimiz PKK’yiz” sloganları atıyor. Yürüyüşte Öcalan ve Leyla Güven posterleri, birçok merkezdeki açlık grevi direnişçilerinin fotoğraflarının yanı sıra PKK, KCK, YPG-YPJ, PYD bayrakları taşınıyor. Yine yürüyüşe katılan Türkiyeli ve Fransız sol-sosyalist ve anti-faşist kesimler de kendi bayrakları ve renklerini taşıyor.  

ERDOĞAN VE TÜRK DEVLETİNE ÖFKE

Türk devleti ve Erdoğan’a öfke kusan on binler, sık sık “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “Diktatör Erdoğan” sloganlarını da atıyor. 

‘DİRENİŞ TECRİDİ KIRACAK’

Yürüyüş boyunca megafonlardan yapılan konuşmalarda, Öcalan’ın 20 yıllık İmralı zindan direnişine dikkat çekilirken, Öcalan karşısında yenilen AKP-MHP faşizminin tecrit politikası uyguladığına vurgu yapılıyor. Direnişlerin selamlandığı yürüyüşte, Leyla Güven ve arkadaşlarının taleplerinin milyonların talepleri olduğunun altı çiziliyor. Direniş karşısında Türk devletinin büyük bir korku ve panik içinde olduğunun kaydedildiği konuşmalarda, direnişin büyütülmesi halinde tecridin kırılacağına ve Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşacağına dikkat çekiliyor.

ULUSLARARASI GÜÇLERE TEPKİ

Yürüyüşte aynı zamanda, Öcalan’a yönelik yapılan komploda yer alan güçlere, Avrupa devletlerine ve tecrit karşısında sessiz kalan CPT ve Avrupa Konseyi’ne (AK) karşı da tepki gösteriliyor. CPT ve AK’yi acilen harekete geçmeye çağıran kitle, açlık grevlerinde yaşanacak olumsuz bir durumdan bu kurumların da sorumlu olacağı mesajı veriliyor.

BASINDAN İLGİ

Yüzlerce Kürt genci de güvenliği sağlamakla görevlendirildi. Çevreden yoğun ilgi gören büyük protesto yürüyüşünü Fransız ve diğer bazı ülkelerden basın mensupları da yakından takip ediyor. 

Öte yandan, Fransa ve Alman polisinin, belli noktalarda  otobüslerle ve özel araçlarla Strasbourg’a gelmek isteyen kitleyi engellediği de gelen bilgiler arasında. 

DİRENİŞÇİLER DE MİTİNGDE OLACAK

Yürüyüş, miting alanına olan Rue des Vanneaux;'a doğru devam ediyor. 3 kilometrelik yürüyüşün ardından uluslararası komployu protesto etmek ve açlık grevleri direnişlerini sahiplenmek amacıyla görkemli bir miting düzenlenecek. Öte yandan, Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kırılması için 62 gündür Strasbourg’da açlık grevinde olan gruptan bir heyetin mitinge katılarak konuşma yapması bekleniyor.