Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Rai tayfununda ölü sayısı 100’ü geçti

Filipinler’i vuran Rai tayfununda hayatını kaybedenlerin sayısı 100’ü geçti.

Filipinler yılın en şiddetli tayfunu ile karşı karşıya kaldı. Bu pazar günü açıklanan yeni resmi bilançoya göre ölü sayısı 108’e ulaştı. Bilançonun daha da ağırlaşması bekleniyor.

Turistik Bohol Adası Valisi Arthur Yap, Facebook sayfasında yaptığı açıklamada sadece bu adada 63 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 kişinin kayıp olduğunu bildirdi.

Yap, “İletişim olanakları kesildi. 48 belediye başkanından sadece 21’i bizimle temas kurdu” dedi.

Saatteki hızı 195 kilometreye varan rüzgarlarla gelen tayfun perşembe ve cuma günleri Filipinlerin merkezi ve güneyini vurduktan sonra Güney Çin Denizi’nde uzaklaştı.

Ordu tarafından yayınlanan fotoğraflar, büyük bir zararın meydana geldiğini gösteriyor. 300 bin dolayında kişi evlerinden kaçmak zorunda kaldı.

Arama ve kurtarma çalışmalarında 18 bini aşkın asker, polis, sahil güvenlik ve itfaiye üyesi katıldı.

Rai, mevsime göre gecikmiş bir tayfun olarak değerlendiriliyor. Pasifik Okyanusu’ndaki tropikal kasırgaların çoğunluğu temmuz ile ekim arasında oluşuyor.

Filipinler küresel ısınma karşısında en kırılgan ülkelerden biri konumunda. Her yıl 20 dolayında tayfun ülkeyi vururken, zaten çok yoksul olan bu ülkede evlere, tarıma ve alt yapılara ağır zarar veriyor.