'46 ülkeden 800 DAİŞ çete üyesi Rojava'da tutuklu’

Cizre Kantonu Dış İlişkiler Konseyi Eş Başkanı Dr. Abdulkerim Omer, YPG/YPJ ve QSD’nin elindeki çetelere dikkat çekerek, “800’e yakın DAİŞ çetesi şu an elimizde. Aynı zamanda 584 kadın ve 1248 çocuk da şu an kamplarda yaşamakta” dedi.

Cizre Kantonu Dış İlişkiler Konseyi Eş Başkanı Dr. Abdulkerim Omer, ellerindeki çeteleri almaları için birçok ülkeyle iletişime geçtiklerini belirterek, bazı ülkelerin onlara geri dönmediklerini açıkladı. Omer, bazı ülkelerin ise korkudan dolayı 'çeteleri yargılayın ya da öldürün' dediklerini belirtti.

YPG/YPJ ve QSD çatısı altında bulunan güçler yıllarca DAİŞ, El Nusra, El Kaide, Ehrar El Şam ve onlarca diğer çetelere karşı savaştı. Bu savaşlarda 16 bin çete öldürüldü. 800’e yakın çete ise QSD güçlerine teslim oldu.

ANF’ye konuşan Cizre Kantonu Dış İlişkiler Konseyi Eş Başkanı Dr. Abdulkerim Omer, 46 devletten çetelerin Rojava’ya saldırdığını belirterek, devletlerin kendi yurttaşlarını almaları için onlarla iletişime geçtiklerini belirtti.

'DEVLETLERİN ÇETELERİ ALMASI GEREKİR'

Omer, “Rojava’nın ve Kuzey Suriye’nin özgürleştirilmesinde 800 çete QSD güçleri tarafından yakalandı. Bu çeteler 46 ayrı ülkenin vatandaşıdır. Aynı zamanda 584 kadın ve 1248 çocuk da şu an kamplarda yaşamakta. DAİŞ çeteleri tarafından eğitilen çocuklar, yeniden eğitilmeli. Bizim onları eğitecek gücümüz yok. O yüzden uluslararası toplumlara bu sorumluluklarını yerine getirmeleri için çağrıda bulunuyoruz. Kendi topraklarımızı çetelerin elinden almak için ağır bedeller verdik. Elimizde bulunan çetelerin devletlerin de gelip kendi yurttaşları olan çeteleri almaları gerekir. Bu ahlaki ve hukuki bir sorumluluktur” dedi.

Dr. Omer, bu çeteleri yargılamayacaklarını belirterek, “Her ülke kendi yurttaşı olan çeteleri yargılamalı. Ya da uluslararası bir yargı kurumunda bu çeteler yargılanmalı. Eğer uluslararası kurumlar kendi sorumluluklarını yerine getirmese, o zaman biz bir karar alacağız. Tekrarlamak istiyoruz, bu çeteleri yanımızda tutmayacağız" diye belirtti.

“Rusya 50 Şişani kadını götürdü. Endonezya 3 yurttaşını, Suudi Arabistan 2 kadın ve 3 çocuk götürdü" diyen Omer, "YPJ 1 kadın ve 4 çocuğu Amerika'ya teslim etti. Danimarka, Belçika ve Hollanda ile bu konuda iletişime geçtik ama daha bir cevap alamadık" dedi.

'KANADA İLE TOPLANDIK'

Omer, Kanada ile görüştüklerini belirterek, “Güney Kürdistan’ın Süleymaniye şehrinde Kanada heyetiyle toplandık. Hukuki işlemlerin yapılması için dosyalar da hazırlanmıştı. Ama 3-4 aydır bu konu beklemede. Bu konuda Kanada’nın neden bir cevap vermediği hakkında bize ulaşan bir bilgi yok” diye ekledi.

'KANUNLARIMIZDA İDAM YOK'

Cizre Kantonu Dış İlişkiler Konseyi Eş Başkanı Dr. Abdulkerim Omer, bazı ülkelerin kendi yurttaşlarını almadıklarını belirterek, şunları ifade etti: “Bazı ülkeler bize, siz onları yargılayın’’ diyor. Bazı ülkeler ise yurttaşlarımızı öldürün, diyor. Biz bu kişileri öldüremeyiz. Kanunlarımızda idam yok çünkü. Aynı zamanda elimizde kadın ve çocuklar da var. Onları Roj, El Hor ve Elîsa kamplarına yerleştirmiş bulunmaktayız. Kadın ve çocuklar cezaevinde değil ama çeteler cezaevinde."