Rojava'da birlik için 'Kürt Yüksek Mercii' anlaşması

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ile ENKS, Rojava'da birlik için "Kürt Yüksek Mercii"ni kurma konusunda anlaşmaya vardı.

PYNK ve ENKS arasındaki görüşmeler yedi aydır sürüyor. Son toplantı 20 Eylül'de gerçekleşmişti.

ANHA'nın haberine göre PYNK Müzakere Heyeti üyesi Sema Bekdaş, daha önceki görüşmelerde Duhok Anlaşması'nı esas aldıklarını ifade etti.

Son görüşmelerde özellikle Kürt Mercii'ni tartıştıklarını söyleyen Bekdaş, 10 toplantı ardından bu konuda bir sonuca ulaştıklarını kaydetti.

ANLAŞMA SAĞLANAN MADDELER

Bekdaş, “İsim ‘Kürt Yüksek Mercii’ olarak değişti" dedi ve ekledi: "İki taraf, işgal edilen Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’den göç edenlerin geri dönmesi, Suriye’de izlenilecek olan Kürt stratejisi ve siyaseti, Suriye’de ve uluslararası alanda Kürt temsiliyeti, kadınların temsiliyeti, kadın kazanımları başta olmak üzere elde edilen kazanımların korunması, karar alma yöntemleri ve Kürt Yüksek Mercii yönetmeliğinin 6 maddesi üzerinde anlaştı.”

YÜKSEK MERCİİ 40 KİŞİDEN OLUŞUYOR

Bekdaş'ın verdiği bilgilere göre Kürt Yüksek Mercii’nin 40 kişiden oluşacak. Bekdaş, "Kürt Mercii, 16’sı PYNK, 16’sı ENKS üyesinden, geri kalan 8 kişi de PYNK ve ENKS tarafından belirlenecek olan bağımsız kişilerden oluşmaktadır” şeklinde detaylandırdı.

Sema Bekdaş ayrıca Suriye Kürtleri İlerici Demokrat Partisi ile Suriye Kürtleri Demokrat Partisi’nin birlik çalışmaları dışında tutulduğuna dair iddiaları yalanladı.

KÜRT YÜKSEK MERCİİ

Bu konunun tartışılmadığını sözlerine ekleyen Bekdaş, "Aksine tüm tarafların görüşmelere dahil olmasını istiyoruz. Çünkü parti veya güçlerin uzaklaştırılması ulusal birliğe aykırı olur, birliği eksik kılar. Tüm partilere kapı açıktır” vurgusunda bulundu.

Bekdaş, Kürt Yüksek Mercii’nin kurulduğuna ilişkin söylentileri de yalanlayarak, “Bu mercii henüz tam anlamıyla kurulmadı. Görüşmeler ve tartışmalar devam ediyor. Özerk Yönetim ve askeri güçler konusunda tartışmalar sona erdiğinde ve her iki taraf anlaştığında durum netleşecektir” dedi.