Ruhani: ABD dünya ve bölge için ağır bir tehdit

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin küresel ve bölgesel istikrar için “ağır bir tehdit” olduğunu belirtti.

Kırgızistan’ın Bişkek kentinde düzenlenen Şangay İşbirliği Teşkilatı toplantısı sırasında bir açıklama yapan Ruhani, ABD’nin körfezde iki gemiye yapılan saldırıdan İran’ı suçlamasına tepki gösterdi.

Ruhani, “Son iki yılda, ABD hükümeti saldırgan bir yaklaşım örneği gösteriyor ve tüm uluslararası kuralları ihlal ederek bölgede ve dünyada istikrar için ağır bir tehdit teşkil ediyor” dedi.

ABD, Perşembe günü Umman Körezi’nde iki petrol gemisine yönelik saldırıdan İran’ı sorumlu tutuyor. İran ise suçlamaları reddediyor. Mayıs ayında da Suudi Arabistan’a bağlı Füceyre açıklarında ikisi Suudilere ait dört petrol gemisine sabotaj düzenlenmiş. ABD ve Suudi Arabistan yine İran’ı sorumlu tutmuştu.

ABD ile İran arasında artan gerilim, savaş çıkma ihtimalinden dolayı büyük endişe yaratıyor. Tansiyonun düşürülmesi yönündeki bazı çabalara rağmen, ABD ve Arap ittifakları ile İran arasındaki gerilim tırmanıyor.

ABD, Mayıs 2018’de İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra ağır yaptırımlar uygulamaya başladı. Ekonomisi ağır etkilenen İran, yaptırımları “ekonomik terörizm” olarak değerlendiriyor.