Rusya: Türk askerinin orada olmaması gerekiyordu

İdlib'i işgal etmeye gönderilen çok sayıda Türk askerinin öldürülmesinin ardından Rusya, "Türk askerlerinin o bölgede olmaması gerektiğini" belirtirken; NATO, Türk devletinin çağrısı üzerine toplanıyor.

İdlib'i işgal etmeye gönderilen çok sayıda Türk askerinin öldürülmesinin yankıları devam ediyor. Rusya, "Türk askerlerinin o bölgede olmaması gerektiğini" belirtirken; NATO, Türk devletinin çağrısı üzerine toplanıyor.

İdlib'in güneyinde dün öğleden sonra Türk ordusu ve El Kaide meşeili çetelerin Suriye rejim güçlerine başlattığı saldırının ardından Rus ve Suriye uçaklarının bölgeye yaptığı bombardımalarda çok sayıda Türk askeri öldü.

ÇOK SAYIDA ASKER ÖLDÜ

Cebel Zawiye, Zakum ve Sehl El Gab bölgelerine yönelik bombardımanlarda edinilen bilgilere göre 79 ile 113 arasında Türk askeri öldü, çok sayıda asker de yaralandı.

RESMİ OLARAK 33 DENİLDİ

Ancak Türk yetkililerin resmi rakamlarına göre 33 asker öldü. Ölü sayısını ilk olarak Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıkladı ve sayının 3 olduğunu söyledi. Ölü sayısı Hatay Valiliği tarafından önce 9, ardından 22, daha sonra 29 ve son olarak da 33 olarak açıklandı.

SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM ENGELİ

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Türk devleti ise gerçeklerin bilinmemesi için sosyal medyayı kilitledi. Dün geceden itibaren Türkiye'de Twitter, Instagram ve Facebook'a erişim sorunu yaşanıyor.  Yine WhatsApp, Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarına da girilemiyor.

ERDOĞAN'IN ZİRVESİ 6 SAAT SÜRDÜ, AÇIKLAMA YAPILMADI

Türk askerinin hedef alınmasının ardından Erdoğan, sarayında Güvenlik Zirvesi'ni topladı. 6 saat süren toplantının ardından resmi açıklama yapılmadı.

TÜRK YETKİLİLER NATO'YA YARDIM ÇAĞRISI YAPTI

İdlib'teki saldırıdan sonra Türk devlet yetkilileri, NATO ve ABD'ye yardım çağrılarında bulundu ve saldırının tüm NATO üyelerine yapılmış sayılması gerektiğini savundular. Türk yetkililer, eş zamanlı olarak Avrupa'ya gidecek mülteciler için tüm sınırlarının açık olacağını duyurdu.

NATO TOPLANIYOR

NATO, İdlib'de yaşanan çatışmaların ardından Türk devletinin talebi üzerine bugün olağanüstü toplanıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin talebi üzerine acil durum toplantısı düzenleyeceklerini duyurdu.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA: ORADA OLMAMALARI GEREKİYORDU

İdlib'teki gelişmelere ilişkin açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, "Türk askerlerinin söz konusu bölgede olmamaları gerekiyordu" ifadelerinde bulundu.

MİLİTANLAR VURULDU, TÜRK ASKERİ ÇIKTI

Açıklamada, "İdlib'de militanlarla birlikte bulunan Türk askerleri Suriye Ordusu tarafından vuruldu. Rusya Ordusu, yaralanan Türk askerlerine ilişkin gelen bilgi üzerine Suriye Ordusu'nun ateşkes yapması için gerekli adımları attı. Saldırıda Rusya hava kuvvetleri yer almadı" denildi.

BM, YİNE ENDİŞELİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Antonio Guterres, İdlib’de yaşananlara ilişkin açıklama yaptı. Guterres, İdlib’de yaşananlardan derin endişe duyduğunu belirtti.

ABD DIŞİŞLERİ: HALA NASIL DESTEK VERECEĞİMİZİ TARTIŞIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da “NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız” denildi. Açıklamada, Başkan ve Bakan’ın söylediği gibi, bu krizde Türkiye’ye en iyi nasıl destek verebileceğimize dair seçenekler arıyoruz" ifadelerine yer verildi.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE: DOSTUNU TANI, S-400'LERDEN VAZGEÇ

ABD'nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison da dün akşam yaptığı açıklamada "Türkiye'nin kimin güvenilir dost olup olmadığını görmesi gerektiğini" söylerek, Erdoğan'a S-400'lerden vazgeçme çağrısı yaptı.