Savaş sürüyor, taraflar farklı açıklamalar yapıyor

Rusya-Ukrayna savaşı sürerken, taraflardan yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, saat 10.00 itibarıyla (Moskova saatiyle) Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu.

 Mariupol Belediye Başkan Yardımcısı Serhiy Orlov ise BBC’ye yaptığı açıklamada, “Rusya bizi bombalamaya ve silah kullanmaya devam ediyor, bu delilik” dedi. Orlov, “Mariupol’da bir ateşkes yok, vatandaşlarımız kaçmaya hazır ancak saldırıdan ötürü bunu gerçekleştiremiyor” ifadelerini kullandı.

İngiltere Savunma Bakanlığı’na göre ise Rusya’nın hava saldırıları son 24 saatte azaldı.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleskii Reznikov, en az 66 bin erkeğin savaşmak için Ukrayna’ya geri döndüğü bilgisini verdi.

AB ve ABD'nin yaptırımları sonrası uluslararası toplumdan izole edildiği değerlendirmeleri yapılan Rusya adına Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Rusya, ABD ve AB tarafından izole edilebilmek için çok büyük" açıklamasında bulundu.
Ukrayna Parlamentosu Üyesi Dmitro Lubinets, Volnovakha kentinin yüzde 90'ının Rus bombardımanı nedeniyle hasar gördüğünü ve sokaklarda cesetler olduğunu savundu.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna krizi nedeniyle Belçika'nın başkenti Brüksel'de yaptığı diplomatik ziyaretlerinin ardından Polonya'ya gitti.

BATI MEDYASI ÇALIŞMALARINI ASKIYA ALDI

BBC, CNN ve Bloomberg gibi haber kurumları, Putin'in Ukrayna’daki savaşa ilişkin "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylamasının ardından Rusya'daki faaliyetleri askıya aldıklarını duyurdu. The Washington Post da güvenlik gerekçesiyle Rusya'daki muhabirlerinin imzasını kullanmayacağını açıkladı.