Sri Lanka’da açlık tehlikesi: Hükümet BM’den yardım istedi

Sri Lanka, temel gıda ürünlerine ilişkin stok oluşturabilmek için Birlemiş Milletler’den acil yardım talep etti.

Sri Lanka hükümeti, açlık tehlikesi yaşanabileceği uyarısında bulunarak Birleşmiş Milletler’den acil yardım talep etti.

Sri Lanka, bağımsızlığını elde ettiğinden bu yana en ağır ekonomik krizi yaşıyor.  Ülke mevcut durumda enflasyonla birlikte ikiye katlanan yabancı döviz eksikliği nedeniyle yakıt, gıda ve ilaç sıkıntısı yaşıyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), “gıda aciliyetine yanıt olmak için kriz” planı hayata geçirmeyi öngörüyor. Bu çerçevede kentsel alanlardaki tarım sektörüne finansal yardım sağlanacak.

Ulusal pirinç üretimi geçen yıl yarı yarıya azaldı. Geçen ay başlayan yeni kampanya da bu ürünlerin ithalatını durduran döviz eksikliğine bağlı olarak gübre kıtlığından olumsuz etkileniyor. Eşi benzeri görülmemiş bir mali çöküş yaşayan Sri Lanka, aynı zamanda 51 milyar dolarlık dış borcunu ödeyemedikten sonra IMF'den kurtarma talebinde bulundu.

22 milyon nüfuslu ülke, mayıs ayında aynı zamanda maliye bakanlığından da sorumlu olan Ranil Wickremesinghe'yi yeni bir başbakan olarak görevlendirdi.

Mahinda Rajapaksa, geçen ay en az dokuz kişinin ölümüne neden olan benzeri görülmemiş protesto eylemleri ardından görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.