Sudan’da asker oturma eylemine saldırdı: 5 ölü

Sudan’da yönetimin sivillere devredilmesi için başkent Hartum’daki askeri karargah önünde oturma eylemi yapan halk hareketine saldıran askerler, 5 kişi öldürdü.

Sudanlı Doktorlar Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Pazartesi günü askerlerin oturma eylemine yönelik saldırısı sonucu, 5 eylemci kurşunlarla hayatını kaybetti.

Komite, ameliyat ve yoğun bakım gerektiren çok sayıda yaralı olduğunu da bildirdi.

ABD’nin Sudan büyükelçiliği bir açıklama yaparak, halka yönelik müdahalenin durmasını istedi.

Twitter üzerinde açıklama yapan büyükelçilik, Sudanlı güvenlik güçlerinin müdahalesi için “haksız ve durmalı” dedi. ABD büyükelçiliği, eylemcilere saldırıdan iktidarda olan Askeri Konseyin sorumlu olduğunu belirtti.

HALK HAREKETİ, ASKERİ KONSEYİ DEVİRMEYE ÇAĞIRDI

Sudan’daki halk hareketine öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı, askeri saldırının ardından tüm kentler ve köylerde barışçıl yürüyüşlere ve Askeri Konseyi iktidardan düşürmeye çağırdı.

6 Nisan’dan bu yana binlerce Sudanlı askeri karargah önünde kamp kurmuş durumda. İlkin Ömer El Beşir rejimine karşı ordudan destek isteyen kitle, devrimin askerler tarafından çalınması üzerine bu kez yönetimin sivillere devredilmesi için eylemlerini sürdürdü.

30 yıl boyunca Sudan’ın başında kalan diktatör Ömer El Beşir, 19 Aralık’ta başlayan halk hareketi tarafından 11 Nisan’da iktidardan düşürülmüştü. İnsanlığa karşı suçlar ve soykırım suçları işleyen Ömer El Beşir, tutuklanmıştı.

Ancak rejimin düşmesi ardından yönetime el koyan general Abdul Fettah El Burhan öncülüğünde Askeri Konsey kurulmuştu.

Askerler ile eylemlere öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı arasında bir geçiş yönetimi kurulması amacıyla görüşmeler yapıldı. Anlaşmazlıklar özellikle yeni konseyin bileşimi üzerine yaşanıyor. Taraflardan her biri, konseyde sandalye çoğunluğu istiyor. Askerler, şimdiye kadarki görüşmelerde yönetimi sivillere devretmeyi reddetti.