Suudi Arabistan’da havaalanlarına saldırı

Suudi Arabistan, Şii Husiler tarafından bir havaalanına yönelik dronlarla düzenlenen bir saldırıyı önlediklerini bildirdi.

Resmi haber ajansı SPA’ya göre, dronlar ülkenin güneyindeki Cizan havaalanını hedefledi. Suudi kaynaklar, saldırıda herhangi bir zarar oluşmadığını bildirdi.

Yemenli Husi isyancıları ise ülkenin güneyindeki Abha ve Cizan havaalanlarına dronlarla saldırı düzenlediklerini bildirdi. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Abha havaalanına yönelik saldırıyı henüz doğrulamadı.

2 Temmuz Salı günü Abha havaalanına yönelik düzenlenen saldırıda 9 sivil yaralanmıştı. Husiler, havaalanındaki askeri uçakları hedef aldıklarını bildirmişti.

Husiler son haftalarda Suudi topraklarında füze ve dronlarla saldırılarını arttırdı. 12 Haziran günü Abha havaalanına yönelik füze saldırısında 26 sivil yaralanmıştı. 23 Haziran’da aynı havaalanına yönelik füze saldırısında koalisyona göre bir Suriyeli ölürken, 21 sivil yaralandı.

Arap Koalisyonu da bu saldırılardan sonra bombardımanlarını yoğunlaştırdı. Özellikle Yemen’in kuzeyindeki Hajjah ve başkent Sana bombardımanların hedefi oldu.

İran’ın desteklediği Şii isyancılar, Mart 2015’ten bu yana Arap Koalisyonu tarafından bombalanıyor. Koalisyonun saldırılarında çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. Hadi’ye destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun dahil olduğu çatışmaların şimdiye kadar on binlerce kişinin yaşamına mal olduğu tahmin ediliyor. Farklı kaynaklar ölü sayısının 10 bin ila 60 bin arasında değiştiğini savunuyor.

İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.