Taliban 7 bin tutuklu için 3 ay ateşkes önerdi

Afganistan’da Talibanlar 7 bin tutuklunun Afgan hükümeti tarafından serbest bırakılması karşılığında 3 aylık ateşkes yapmayı önerdi.

Hükümetin Talibanlarla müzakere ekibi üyesi Nadir Nadiri, Talibanların 7 bin tutuklunun serbest bırakılması karşılığında üç aylık ateşkes önerisinde bulunduğunu bildirdi.

Basına açıklamada bulunan Nadiri, “Bu önemli bir taleptir” dedi. Nadiri, Taliban yöneticilerin isimlerinin BM’nin “kara listesi”nden çıkarılmasını da istediğini belirtti.

Bu arada Talibanların iki ay önce ülke genelinde başlattığı saldırılar hız kesmeden sürüyor. Çarşamba günü bir açıklama yapan Talibanlar, Pakistan ile olan kilit önemdeki bir sınır kapısını da ele geçirdiklerini bildirdi ancak hükümet yalanladı.  Bölgedeki görgü tanıkları da sınır kenti Weiş’te güçlü bir Taliban varlığını doğruladı.

Sözü edilen sınır kapısı, Afganistan’ı Pakistan’ın Belucistan bölgesine bağlıyor.

ABD’nin mayıs ayında resmi olarak çekilmeye başlamasından bu yana Taliban'ın ülkedeki ilerlemesi öngörülenden hızlı gelişti.

Taliban, ABD güçlerinin tamamen çekilmesini beklemeyerek son haftalarda çok sayıda ilçenin denetimini ele geçirdi.

Tacikistan ve İran ile olan sınır kapıları da Taliban'ın eline geçti. Amerikan birlikleri 31 Ağustos’ta çekilmeyi tamamlayacak.

Pazar günü Kandahar vilayetindeki Pencvayi ilçesini kontrolüne geçiren Taliban, 9 Temmuz’da yaptığı açıklamada Afganistan topraklarının yüzde 85’ini ele geçirdiklerini savunmuştu. Bu bilgiyi bağımsız kaynaklarca doğrulamak mümkün görünmüyor.

Birleşmiş Milletler’e göre yılın başından bu yana şiddet olayları nedeniyle 270 bin yakın Afgan ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı. Toplamda ise 3,5 milyonu aşkın kişi iç göçe maruz kalmış durumda. Ayrıca binlerce kişinin ülkeyi terk edebileceği belirtiliyor.