Trump, Twitter kararnamesini imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, iki Twitter mesajının “teyide muhtaç” şeklinde etiketlenmesi ardından sosyal medya kararnamesi imzaladı.

Twitter, Salı günü Trump’ın iki mesajına uyarı eklemeye karar vererek, kullanıcıları olayları doğrulamaya çağırdı. Bunun üzerine ABD Başkanı Donald Trump, sosyal ağlara hukuki korumayı sınırlandıran bir kararname ile yanıt verdi.

Trump kararnameyi imzalarken ifade özgürlüğünden bahsetti: “Bugün ifade özgürlüğünü en büyük tehlikelerden birine karşı savunmak için buradayız”

Sosyal medyanın bir süredir muhafazakar sesleri susturduğu ve tek taraflı hareket ettiğini savunan Trump, bu şirketlerin “tekel” oluşturduğunu belirtti.

Trump, “Vatandaşlar ya da geniş kitleler arasındaki her tür iletişimi sansürleme, sınırlama, düzeltme, şekillendirme, gizleme ve değiştirme konusunda sınırsız bir güce sahip oldular” dedi.

ABD Başkanı, “Amerikan tarihinde bu kadar az sayıda şirketin bu kadar geniş bir etkileşim alanını kontrol ettiği başka bir örnek yaşanmadı. Buna izin veremeyiz” şeklinde konuştu.

Trump ayrıca, sosyal medya şirketleri paylaşımların sansürlenmesi ya da paylaşılan içeriğin düzeltilmesi yönünde harekete geçerse, sorumluluktan muaf olmamaları için ilgili yasada da değişikliğe gidebileceklerini de belirtti.

Yürürlükteki İletişim Uygunluk Yasası’nın 230’uncu maddesi kapsamında sözkonusu şirketler yayınladıkları içerik sebebiyle haklarında dava açılabilen bir “yayıncı” değil “platform” olarak değerlendiriliyor. Diğer bir ifadeyle sosyal medya şirketleri içerik konusunda sorumluluktan muaf tutuluyor.

ABD Bakanı Donald Trump, Beyaz Saray’a geldiği 2016’dan bu yana Twitter hesabını çok aktif kullanıyor. Trump, Twitter hesabını silip silmeyeceği yönündeki bir soruya, “Yalan habercilik yapılıyor. Bu ülkede adil bir basın olsaydı, bunu hiç düşünmeden yapardım” şeklinde yanıt verdi.

Öte yandan Facebook patronu Mark Zuckerberg, kararname ardından Twitter ile arasına mesafe koydu. Trump’ın tercih ettiği televizyon kanalı Fox News’e konuşan Zuckerberg, “Bizim bu konuda Twitter’dan farklı bir politikamız var” diyerek, ifade özgürlüğü ve tüm seslerin duyulması konusunda ayrıştıklarını savundu. Facebook şüpheli mesajlar konusunda uyarsa da siyasetçilerin mesajlarını silmiyor. Ancak bazı hukukçular ve Kasım ayında öngörülen ABD başkanlık seçimlerinin demokrat adayı Joe Biden, Facebook’un bu yaklaşımının internet üzerinde yalan bilgiler yaymaya yardım edeceğini düşünüyor.