Türkiye, iklim konusunda Trump’a mı katılacak?

Fransa Cumhurbaşkanlığı, G20 üyesi ülkelerden üç veya dördünün Osaka’daki zirvede ABD’nin iklim konusundaki tutumuna katılabileceği konusunda uyardı.

G20 zirvesi Japonya’nın Osaka kentinde bu Cuma günü açıldı. Zirve Cumartesi günü sona erecek.

AFP’nin haberine göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un çevresi, iklimin zirvedeki en zorlu konu olduğunu belirtti.

Macron, Amerikalıların başka ülkeleri kendi safına çekmek ve sonuç bildirgesinin dilini bozmak için masada çok sert bir dil kullandığını belirtti.

Bu nedenle 2015’te kabul edilen Paris İklim Anlaşması’na 20 ülkeden 19’unun iklim konusunda desteğini almanın kazanılmış bir durum olmadığı belirtiliyor. ABD Başkanı Donald Trump, 2017 yılında anlaşmadan çekilme kararı almıştı.

Elysée Sarayı, “Artık 19+1 değil, 18+2 veya 17+3 olacak, bu da bizim için kabul edilemezdir” dedi.

Fransa, sonuç bildirgesinin dilinin bozulması ve iklim anlaşmasını zayıflatması halinde imzalamayacağını bildiriyor. Fransa’nın bu tutumunu G20’deki Avrupa ülkeleri ve Kanada da paylaşıyor.

Macron, Çarşamba günü Tokyo’da yaptığı açıklamada iklimin kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, bu konudaki taahhütleri desteklememesi halinde zirvenin sonuç bildirgesini imzalamayacağını söylemişti.

ABD çizgisine kayma ihtimali olan ülkeler arasında Brezilya, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın adı geçiyor. Brezilya’nın aşırı sağcı, kadın düşmanı Cumhurbaşkanı Jair Bolsanoro, Avrupalıların iklim konusundaki Brezilya politikasına yönelik eleştirilerini reddederek, “Brezilya’ya saygı gösterilmeli. Geçmişteki gibi muamele görmeyi kabul etmeyeceğiz” dedi.