Ukrayna ve Moldova’nın AB'ye adaylığı onaylandı

Avrupa Birliği, Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'yı resmen aday ülkeler arasına aldı. Perşembe günü bir AB zirvesinde, Moldova'ya da aday ülke statüsü vermeye karar verildi.

27 üye ülkenin oybirliğiyle aldığı kararla Avrupa Birliği, Ukrayna ve Moldova’nın aday üyeliklerini kabul etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, ülkesinin AB aday statüsünü "tarihi bir an" olarak nitelendirdi. Zelenskyy Perşembe akşamı Twitter'da "Ukrayna'nın geleceği AB'de yatıyor" dedi. 

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu da tarihi bir günden söz ederek, Facebook'ta "Önümüzde çok çalışma ve çaba gerektirecek zorlu bir yol var" dedi.

Aday statüsü, AB'ye hızlı kabulün garantisi değildir. AB Komisyonu'nun bir tavsiyesine göre, Ukrayna ve Moldova ile AB katılım müzakereleri ancak daha fazla reform şartını yerine getirdikten sonra başlamalı. Yargı reformları ve yolsuzluğa karşı daha güçlü bir mücadele ile ilgili.

Ukrayna, yaklaşık dört ay önce, Rus saldırısının başlamasından kısa bir süre sonra AB'ye kabul için başvurdu. Kısa bir süre sonra, güneydoğu Avrupa'daki küçük komşu Moldova ve Gürcistan da üyelik başvurularını sundu.

Yaklaşık 3,7 milyon nüfusu olan Gürcistan'a, ancak daha fazla reform şartını yerine getirdiğinde aday statüsü verilecek. AB Komisyonu'na göre, şu anda yaklaşık 2,6 milyon nüfusu olan Moldova ve Ukrayna'dan önemli ölçüde daha istikrarsız.