Xakurkê gerillanın cennetidir

Xakurkê'nin gerilla için cennet bir bölge olduğunu söyleyen YJA Star gerillası Roj Argeş, "Xakurkê alanında yeniden doğduğumu hissediyorum. Bu coğrafyada kişiliğimin farkına vardım, kendimi tanıdım" dedi.

Dağlar yeryüzünün cennetidir. İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar sürekli yaşam mecrası olmuştur. Yaşam dağlarda olmanın ahenkliğinde güzelleşmiştir. Zorluklar kendini büyük engel yapsa da dağlar insanlık için her zaman en sağlam, korunaklı mekanlar olmuştur. Tüm işgaller, zulümler dağların sarp uçurumlarına, yüksek zirvelerine, gür ormanlarına, hırçın sularına yenilmiştir. Özgür yaşam her zaman dağların bağrında yaşanılmıştır. Kürdistan savaşçıları için de dağlarda olmanın anlamı budur. Gerilla Roj Argeş Kürdistan'ın en güzel dağlarından olan Xakurkê için şunları dile getiriyor: "Xakurkê gerillanın cennetidir, Xakurkê gerilla için bir annedir. Nasıl ki bir anne çocuğunu koruyup kolluyorsa ve geliştiriyorsa Xakurkê de gerillayı öyle geliştiriyor, koruyor."

XAKURKÊ ALANINDA KİŞİLİĞİMİN FARKINA VARDIM

Dağlar ezilen tüm halklar için özgür kalma pusulasıdır, kendini en rahat, huzurlu hissettiğin yer oluyor. Xakurkê alanı yıllardır yoğun bir savaşın yaşandığı bir yer olsa da gerillanın kendini en çok dağlarda tanıdığını, anlamlı yaşadığını gerillaların değerlendirmelerinde görebiliyoruz. YJA Star gerillalarından Roj Argeş, Xakurkê alanında kaldığı süreç için şunları belirtiyor: "İlk katıldığım yer Xakurkê alanıydı o yüzden bu alana bağlılığım farklı. Nasıl ki bir yerde insan doğuyorsa ben de Xakurkê alanında yeniden doğduğumu hissediyorum. Bu coğrafyada kişiliğimin farkına vardım, kendimi tanıdım.

Xakurkê gerilla için savunma yeridir. Her taşı, ağacı gerillayı korur neresinde kalırsan seni korur. Tarihe baktığımızda birçok kişi gelip geçmiştir. Bunlardan biri de Büyük İskender’dir. Xakurkê'den geçerken burası için ‘cennettir’ demiş gerçekten de Xakurkê gerillanın cennetidir. Gerilla neden bu coğrafyaya bu kadar bağlanıyor? Çünkü tarihten günümüze kadar Xakurkê'de tarihi kalıntılar var ve bunu dağında, taşında, kayalarında, mağaralarında görebiliyorsun. Buralarda insanlığın yaşadığı zamanları hissedebiliyorsun. Bizler de doğayla iç içe yaşadığımız için tarihi en çok hisseden gerillalardır."

DİRENİŞ DİYARI

Savaşlarda öyle tarihi anlar vardır ki birçok şeyin kaderini belirler. Böylesi kritik anlarda ne olacağına sen karar verirsin. Gerilla Roj Argeş bugün Xakurkê'de yaşanan kahramanlıklara ilişkin şunları anlatıyor: "Uzun süre Xakurkê alanında kaldım. Böylesi cennet diyar Xakurkê'de gerillacılık yapmak, büyük bir güç veriyor bize. Tarihi bir yer olduğu kadar direnişe beşiklik eden bir coğrafya. Burada emek verip şehit düşen binlerce arkadaşın kahramanlıkları var.

Nasıl ki heval Beritan ihanete karşı kahramanca savaşarak ölümsüzleşti ise, Xakurkê'de de binlerce kahraman kadın erkek arkadaşlarımız heval Beritan'ın gibi ölümsüzlüştüler. Yaşamlarıyla, yoldaşlıklarıyla, düşmana olan kin ve öfkeleriyle her zaman öncü oldular. Heval Beritan’ın fedailik çizgisinin takipçileri oldular. Bizlere düşen görev de bu kahramanlara layık olmak, onların intikamını güçlü bir şekilde almak."