Yemen’de ateşkes iki ay daha uzatıldı

Birleşmiş Milletler elçisi Hans Grundberg, Yemen’de hükümet güçleri ile Husiler arasında 2 Nisan’dan beri yürürlükte olan ateşkesin iki ay daha uzatılması kararı alındığını duyurdu.

Yazılı bir açıklama yapan Grundberg, "Uzatma, bugün 2 Haziran 2022, Yemen saati ile 19.00'da mevcut ateşkes sona erdiğinde yürürlüğe girecek" dedi.

Arap Yarımadası’nın en yoksul ülkesi olan Yemen, yedi yılı aşkın bir süredir savaş halinde. Bu savaşın bir tarafında Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun desteklediği Yemen hükümeti var, diğer yanında İran’ın desteğindeki Husiler var.

BM’ye göre dünyanın en ağır insanlık dramlarından birinin yaşandığı ülkede 2 Nisan’dan bu yana ateşkes sayesinde göreceli bir sukünet hakim.

Ateşkes ayrıca halkın mağduriyetlerinin hafifletilmesi için bir dizi tedbir öngörüyor. Bunların başında başkent Sana havalimanının ticari uçuşlara açılması, yakıt tedarikinin kolaylaştırılması ve bazı kentlere uygulanan kuşatmanın kaldırılması yer alıyor.

Husi isyancıları 2014 yılında başkent Sana’yı gele geçirmişti. 2015 yılında Suudi Arabistan’ın Arap Koalisyonu oluşturarak savaşa dahil olmasına rağmen, Husiler başta kuzey batıda olmak üzere geniş toprak hakimiyeti sağladı.

Savaşta yüzbinlerce kişi hayatını kaybederken, milyonlarcası yerlerinden edildi.  BM’nin bir raporuna göre 2021 yılı sonu itibariyle yedi yıllık savaşta, savaşın doğrudan ve dolaylı etkilerinden dolayı 377 bin kişi öldü.