10 yıl içinde 92 ‘sınır katliamı’
10 yıl içinde 92 ‘sınır katliamı’
10 yıl içinde 92 ‘sınır katliamı’
Van Barosu, 2003-2013 yılları arasında kaçakçılık yaptığı gerekçesiyle 92 kişinin öldürüldüğünü, failleri hakkında ise hiçbir yasal işlem yapılmadığına, yargı karşısına dahi çıkarılmadığına dikkat çekti.
Van Barosu, sınır hattındaki Çaldıran İlçesi’ne bağlı Beydoğan (Şêxsucu) köyünde kaçakçılık yaptığı için Türk askerleri tarafından açılan ateş sonucu Nurettin Karakoç’un yaşamını yitirmesi Feyyaz Karadeniz’in yaşamını yitirmesiyle ilgili raporunu açıkladı.
Baro binasında düzenlenen toplantıya Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Cahit Ertan, Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan ve komisyon üyesi avukatlar katıldı.
Basın açıklamasını yapan Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Cahit Ertan, yaşanan üzücü olayın ardından Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Mazlum-Der Van Şubesi, İnsan Hakları Derneği Van Şubesi ve Van Tabipler Odası Başkanlığı üyelerinden oluşturdukları bir heyet ile olay yerinde incelemelerde bulunduklarını belirterek, söz konusu raporda, olayın gerçekleşme biçimi ve olayla alakalı tüm gerçekliklere etraflıca değinmeye çalıştıklarını söyledi. Yaşanan olayın kendilerine Roboski katliamını hatırlattığını vurgulayan Ertan, “2003-2013 arasında resmi kayıtlara göre hayatını kaybeden 92 yurttaşın failleri hakkında hiçbir yasal işlem yapılmadığı gibi bu suçun karşılığı olan cezalara da çarptırılmamışlardır. Hatta yargı karşısına dahi çıkarılmamışlardır. Bu olayla birlikte, devlete, hukukun ona yüklemiş olduğu sorumlulukları hatırlatma gerekliliği bir kez daha acı bir şekilde karşımıza çıkmıştır. Bu bağlamda devletin sorumluluklarından kaçmaması ve kanayan bu yaraya acil çözümler üretmesi gerektiğini özellikle vurgulamak istiyoruz" dedi.
Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Mazlum-Der Van Şubesi, İnsan Hakları Derneği Van Şubesi ve Van Tabipler Odası Başkanlığı üyelerinden oluşan heyet tarafından hazırlanan raporun aydınlatılması gereken hususlar bölümünde ise şu hususlara yer verildi :
-Pusu kurularak, yakın mesafeden ve iki taraftan öldürme kastıyla ateş edilmiş midir?
-Sivil vatandaşların ölümüne ve yaralanmasına neden olan olayla ilgili deliller gerektiği şekilde toplanmış mıdır?
- Sivil vatandaşlar yaralandığında, herhangi bir müdahale yapılmış mıdır? Yaralıların, durumlarının ağır olduğu bilindiği halde derhal, en yakın hastaneye ulaştırılması için ne yapılmıştır?
-Pusunun öldürme kastı taşıdığı iddiası vardır. Bu araştırılmış mıdır?
-Sınır güvenlik güçlerinin geçişlerden rüşvet aldığı ve bu olayın da bununla ilintili olduğuna ilişkin şüpheler vardır. Yıllardan beri bu konuda yaygınlaşan bilgiye rağmen devlet herhangi bir önlem almış mıdır?
-2011 yılında kaçakçılığın önlenmesi amacıyla köylülere küçükbaş hayvan verilmesi projesinin neden uygulanmadığı araştırılmış mıdır?
- Yüzlerce ölümle sonuçlanan kaçakçılığının (Sınır ticaretinin) sosyal sebepleri devlet ciddiyetinde araştırılmış mıdır?
- Doğu ve Güneydoğu sınırlarında gerçekleşen kaçakçılık olaylarında silah kullanma yetkisinin yaşam hakkı hiçe sayılarak kullanıldığı sıklıkça görülmektedir. Silah kullanma yetkisinin sınırlanmasına ilişkin herhangi bir tedbir alınmış mıdır veya alınacak mıdır?
-Yetkililerin belirttiği gibi, en önemli geçim kaynaklarından biri olan bu kazanç yolunun yasal düzenlemelerle sınır bölgelerindeki insanların yararına devlet güvencesi altına alınması düşünülüyor mu?
Heyet raporunda Yaralı olduğu söylenen Nurettin Karakoç'un tepeden yola kadar herhangi bir tıbbi müdahele yapılmadan, kafası taşlara çarpacak şekilde sürüklenerek getirildiğine de dikkat çekildi.
Heyet konuyla ilgili etkin soruşturma yürütülmesini talep etti.