2021’de tecrit derinleşti, direniş küreselleşti- II

İmralı’da ağırlaşan tecridin son bulması ve Kürt Halk Önderi’nin fiziki özgürlüğünün sağlanması için Kürdistanlıların eylem, gösteri ve etkinlikleri yıl boyunca sürdü. 2021’e yayılan direniş, diğer yıllardan daha farklı, daha etkiliydi.

22 yıldır İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kalkması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması için verilen direniş, 2021’de aralıksız sürmekle kalmayacak, aynı zamanda küreselleşerek dünyanın dört bir tarafına yayılacaktı.

2021 yılındaki direniş günlüğüne ise PKK ve PAJK’lı tutsakların süresiz-dönüşümlü açlık grevleri damgasını vuracaktı.

27 Kasım 2020’de başlayan Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki cezaevlerinde bulunan tutsakların katıldığı açlık grevi, 290 günlük direnişin ardından 12 Eylül 2021’de sonlandırıldı. PKK ve PAJK’lı tutsaklar adına Deniz Kaya tarafından yapılan o açıklamada, “Dem Dema Azadiyê ye” hamlesine farklı eylem türleriyle bilinçli ve örgütlü katılımın esas alınacağı vurgulandı.

107 cezaevinde 2 binden fazla tutuklu ve hükümlünün dönüşümlü ve süresiz biçimlerde katıldığı açlık grevlerine destek vermek amacıyla Maxmûr Kampı ile Yunanistan’ın Lavrio Kampı’nda kalanlar da açlık grevine girdi.

Avrupa, Asya ve Amerika gibi dünyanı farklı kıtalarında yaşayan Kürdistanlılar ile dostlarının direnişinin ise 2021 yılında daha etkili, daha örgütlü ve uzun soluklu hale gelmesi dikkat çekti.

Özellikle uluslararası arenada İmralı’daki hukuksuzluk ve Kürt Halk Önderi’nin fiziki özgürlüğü konularında muhatap olan kurumların sessizliğini bozarak harekete geçmesini sağlayacak gösteriler 2021 yılı boyunca sürdü.

Kürdistanlılar ve diğer halklar, özellikle Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi (AK), İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), Lahey Adalet Divanı ile Almanya, İngiltere ve Fransa gibi batılı ülkelerin hükümetlerinin derhal harekete geçmesini istedi.

BM ÖNÜNDEKİ EYLEM 48 HAFTADIR SÜRÜYOR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için Avrupa’nın bütün ülkeleriyle dünyanın farklı merkezlerinden on binlerce mektup BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderildi.

Guterres’e “Derhal harekete geç” çağrısının yer aldığı mektuplarla sınırlı kalmayan Kürdistanlılar ve dostları, İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan BM Ofisi önünde 25 Ocak 2021’de oturma eylemi başlattı.

BM binasının bulunduğu meydanda açtıkları çadırla seslerini duyurmaya çalışan Kürdistanlıların eylemi, her Çarşamba günü yılın 48 haftası boyunca sürdü.

ÖZGÜRLÜK NÖBETİ 10. YILINA GİRDİ

Fransa’nın Strasburg kentindeki Avrupa Birliği kurumları; AK, AP, AİHM ve CPT binalarının bulunduğu meydanda 25 Haziran 2012’de startı verilen Abdullah Öcalan’a Özgürlük Nöbeti, salgın nedeniyle uygulanan karantina nedeniyle 2020 yılının Kasım ayında durdurulmuştu. Salgın yüzünden uygulanan yasakların kısmi karantinaya dönüşüyle birlikte eylem, 19 Ocak 2021’de kaldığı yerden yeniden başladı.

Haftanın yedi günü 08.30-17.00 saatleri arasında süren eylemi, her hafta Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen Kürtler ve dostları gruplar şeklinde sürdürdü.

Eylem 2021’de 9. yılını doldurup 10. yılına girdi. Özgürlük Nöbeti’nin 10. yılı dolayısıyla aynı meydanda kitlesel bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve özgürlüğünün sağlanması amacıyla sürdürülen eylemde, çeşitli dillerde bastırılan broşür ve kitapçıklarla başta Fransızlar olmak üzere diğer halklara Kürt Halk Önderi’nin yaşamı, mücadelesi ve özgürlüğünün ne ifade ettiği anlatılıyor.

KÜRTLER STRASBOURG’U MESKEN TUTTU

Son 50 yıldır Avrupa’da nüfusları artan Kürtlerin en uzun soluklu eylemi olarak Kürdistan direnişin tarihine geçen Özgürlük Nöbeti dışında, 2021 yılında Strasbourg haftalara yayılan değişik gösterilere de ev sahipliği yaptı.

TJK-E ve KCDK-E çağrısı ile Fransa’nın Strasbourg kentinde Kürtler ve dostları, 12 Mayıs’tan itibaren oturma eylemi başlattı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırıları ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin öncü kadrolarından üç Kürt devrimcisi hakkında aldığı kararın protesto edildiği eylem dört hafta sürdü.

Strasbourg’daki bir başka uzun soluklu eylem ise 1 Aralık 2021’de start aldı. İmralı’daki tecride ve Kürt Halk Önderi’ne verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasına ilişkin AİHM’in 2014 yılında verdiği kararı 7 yıl sonra gündemine alan Avrupa Konseyi Bakanları Komitesi’nin 30 Kasım’da başlayan toplantısına denk gelen günlerinde, her gün Avrupa’nın değişik kentlerinden Kürdistanlılar ve diğer halklardan dostları oturma eylemi yaptı.

SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMLERİNE TAHAMMÜLSÜZLÜK!

Strasbourg’da yıl boyunca sergilenen direniş ve mücadele, Türk devletinin yanı sıra yer yer Fransa devletini de korkuttu. Kürt Halk Önderi’ne yönelik 9 Ekim Komplosu’nun yıl dönümü öncesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için Strasbourg'daki St.Maurice Kilisesi önünde çadır kuran eylemcilere Fransa polisi saldırdı. O gün Avrupa Konseyi binası önünde eylem gerçekleşen kitlesel gösterinin ardından kurulan komün köyü, polis şiddeti kullanılarak kaldırıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) önünde Kürt gençlerinin 5 Nisan’da başlattığı sivil itaatsizlik eylemi de polis saldırısına maruz kalmıştı. 7 Mayıs’ta da AİHM bahçesinde eylem yapan gençlere saldıran polis, 2 kişiyi gözaltına almıştı.

Strasbourg’daki AB kurumları ve Cenevre’deki BM binasının yanı sıra Hollanda’nın Den Haag kentinde bulunan Lahey Adalet Divanı önünde de Kürdistanlılar 2021’de birçok kez İmralı’daki tecridin kaldırılmasını ve önderlerinin fiziki özgürlüğünün sağlanmasını talep ettiler.

Şüphesiz Avrupa’da yaşayan Kürtler sadece bu merkezlerde meydanlara çıkmadı. 2021 yılı boyunca kimi kentlerde neredeyse her hafta gösteriler gerçekleşirken, kimi günlerde ise eş zamanlı olarak onlarca kentte Kürdistanlılar ve dostları eylemdeydi. Örneğin; 15 Şubat ve 9 Ekim komplolarının yıl dönümlerinde, 16 Mart’ta sanal ağlarda yayılan iddialar ardından ve 10 Aralık Dünya Abdullah Öcalan’a Özgürlük Günü dolayısıyla yapılan gösteriler, en kitleselleri olarak kayıtlara geçti.

BİRÇOK KENTTE ‘UZUN YÜRÜYÜŞ’LER

Her yıl Almanya’nın bir kentinden Fransa’nın Strasbourg kentinde geleneksel olarak düzenlenen uzun yürüyüş, bu yıl kısıtlamalardan dolayı geçen yıllara göre farklı şekilde gerçekleşti. Hanau kentinde bir mitingle başlayan eyleme, aralarında kalabalık enternasyonalist grupların da bulunduğu 150’ye yakın aktivist katıldı. 9 gün boyunca birçok kentte devam eden eylem; Freiburg’daki yürüyüş ve mitingle sona ererken, aynı tarihlerde Neu-Münster’den Kiel’e de iki günlük uzun yürüyüş gerçekleşti. 15 Şubat’ın yıl dönümü nedeniyle iki gün süren bir başka uzun yürüyüş de Stuttgart’ta organize edildi.

TCŞ ve TekoJIN'in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için her yıl gerçekleştirdiği Uzun Yürüyüş eylemi bu yıl da vardı. 12 Eylül’de startı verilen yürüyüşün 2021 güzergahı Köln-Aachen oldu. Almanya ve Fransa’nın yanı sıra Avusturya, İsveç, Hollanda, İngiltere ve İsviçre’den yüzlerce gencin katıldığı yürüyüş 6 gün sürdü. Alman polisi ve AKP-MHP’li faşist grupların provokasyonlarına rağmen gençlerin yürüyüşü coşkulu görüntülerle 18 Eylül günü final yaptı.

Kurum, dernek, federasyonların çağrısıyla gerçekleşen kitlesel gösterilerin yanı sıra Kürdistanlılar inisiyatif alarak önderleri için bireysel eylemler de geliştirdiler. Örneğin Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yaşayan Idris Al Oso isimli bir Kürdistanlı, 15 Şubat Komplosu’nun yıl dönümünde Kürt Halk Önderi üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla 42 kilometre koştu. Ağır kış koşulları altında 3 saat 40 dakika koşmayı başaran Al Oso, koşu sırasında Fin halkından da destek gördü. Ayrıca Al Oso’yla koşuya katılan Shevan Rasheed 20 km, Gelo Jîmhan ise 7 km koştu.

‘GEZİCİ ÖNDERLİK KÜTÜPHANESİ’ AVRUPA’YI DOLAŞTI

“Gezici Önderlik Kütüphanesi”nin şehir şehir dolaşması da bu yıl farklı ve etkili etkinliklerin başını çekti. Kürt Halk Önderi'nin fikirlerinin tanıtılması için eserlerinin içinde yer aldığı otobüs birçok ülkede bütün önemli merkezleri dolaşarak işlek meydanlarda park etti. Almanya’da; Oldenburg, Bielefeld, Wuppertal, Saarbrücken, Trier, Darmstadt, Aschaffenburg, Mannheim, Giessen, Rüsselsheim, Wiesbaden, Mainz, Frankfurt, Berlin, Dresden, Leipzig gibi kentleri dolaşan kütüphane İsveç'te; Stockholm, Uppsala, Örebro, Jerntorget, Malmö ve Göteborg’a, İsviçre’de; Lozan, Solothurn, Zürih, Bern ve Luzern’e, Fransa’da Paris, Marsilya, Draguignan, Montpellier, Toulouse ve Bordeaux’ya, Hollanda’da Amsterdam ve Den Haag’a, Belçika’da Brüksel’e, Avusturya’da Viyana’a ile İtalya’da Roma’ya uğradı.

YUNANİSTAN'DAN İTALYA’YA 'ÖZGÜRLÜK GEMİSİ'

Diğer yıllardan farklı olarak 2021’de ilk kez gerçekleşen bir başka farklı etkinlik ise "Abdullah Öcalan’a Özgürlük Gemisi" isimli eylemdi. İçinde Almanya, Fransa, İsviçre, Brezilya, İspanya, İsveç, İtalya, Yunanistan ve İngiltere'den gazeteci, akademisyen, siyasetçi, yazar, barış savunucuları, kadın hareketi temsilcileri, Avrupa'daki Kürdistanlı kurum temsilcileri, sanatçılar ve siyasetçilerinin bulunduğu yaklaşık 50 kişiyi taşıyan gemi 8 Kasım’da Yunanistan’dan hareket etti. Gemi, Kürt Halk Önderi’nin 12 Kasım 1999’da Roma’ya gidişinin yıl dönümünde İtalya’ya demir attı.

KÜRT YURTSEVERİ TECRİDE KARŞI BEDENİNİ ATEŞE VERDİ

Almanya’nın Dresden kentinde ise Kürt yurtseveri Halil Şen, 15 Şubat komplosunun yıl dönümünde bedenini ateşe verdi. 25 yıldır sürgünde yaşayan Halil Şen, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük 15 Şubat 1999’da gerçekleşen uluslararası komplonun yıl dönümünde, İmralı’daki ağırlaştırılmış tecridi kınamak için bedenini ateşe verdikten birkaç saat sonra kaldırıldığı hastanede şehit düştü. Eylem yeri olarak Dresden’deki eyalet meclisi binası önünü seçen Şen, arkasında bıraktığı mektupta şu ifadeleri kullandı: “İnsanlık Önderi Serok Apo’dan aylar geçti haber alınmıyor, ne avukatlar ne de ailesi kendisiyle görüştürülmüyor. Buna karşı tepki çalışma, haraketlilik var ama bu yetmiyor.”

YARIN: “Abdullah Öcalan’a özgürlük” kampanyaları 2021 yılında dünya çapında toplumun farklı kesimlerinden nasıl bir ilgi gördü?