3 hasta tutsak için 'acil tahliye' çağrısı

İzmir, Ankara ve İstanbul'da yapılan açıklamalarda, hasta tutsaklar Ahmet Çakal, Hikmet Kara ve Ali Osman Köse’nin acilen tahliye edilmesi gerektiği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, online basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı yapan İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek, hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’a yönelik yaklaşımı hatırlattı.
Ağır hasta tutsak Ahmet Çakal’ın durumuna dikkat çeken Çiçek, Çakal’ın 68 yaşında olduğunu ve 27 yıldır cezaevinde olduğunu belirtti.
Çiçek, Şakran T 2 Nolu Cezaevi’nde tutulan Çakal’ın varis, boyun fıtığı, gastrit, uyku bozukluğu, kaşıntı, vücutta yağ kistleri, 2'nci Tip diyabet (şeker hastalığı), akciğer (hafif amfizem), prostat büyümesi hastalıklarının olduğunu vurguladı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 25 Mayıs'ta sevk edilen Çakal'a mide kanseri teşhisi konulduğunu ve kemoterapi uygulanması gerektiğinin belirtildiğini aktaran Çiçek, "Ahmet Çakal’a özgürlük” dedi.

 
ANKARA

 Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 353'üncü haftasında, Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan Hikmet Kara'nın sağlık durumuna dikkati çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde gerçekleşen toplantıda konuşan İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatin Kanat, Kara’nın gönderdiği mektuptan bilgiler paylaştı. Kanat, “Van Bölge Araştırma Hastanesi’nde sağlık tetkikleri yapılmış ve verilen sağlık kurulu raporunda hastalıkları tespit edilmiştir. Bunlar, romatizmal mistrak, kalp kapak hastalığı ve opere mide entematoz gastrit hastalıklarıdır” dedi.
Kara’nın 1996-97 yıllarında tutuklu kaldığı Çankırı E Tipi Cezaevi’nde mide kanaması geçirerek Çankırı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını ifade eden Kanat, “Midesi temizlenene kadar hastanede kalmıştır. 2000 yılının Eylül ya da Ekim aylarında yine mide kanaması nedeniyle hastaneye kaldırılmış ve Ulucan’lar da tutulmuştur. Mide rahatsızlıkları iyileşmemiş ve 2013 yılında Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeyken tekrar mide kanaması geçirmiş ve hastaneye kaldırılmış, tedavi görmüştür” şeklinde konuştu.
Hastalıkları nedeniyle Van Bölge Araştırma Hastanesi tarafından Kara için 2018 yılında sağlık kurulu raporu düzenlendiğini ve mevcut hastalıklarına başka hastalıkların da eklendiğini kaydeden Kanat, tüm hasta tutsakların acilen tahliye edilmesi çağrısı yaptı.


İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “F Oturumu" eyleminin 481. haftasında online açıklama yaptı. Bu hafta Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevinde tutulan ağır hasta tutsak Ali Osman Köse’nin durumuna dikkat çekildi. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, 64 yaşındaki Köse’nin 37 yıldır cezaevinde tutulduğunu belirtti. Köse’nin böbrek kanseri, dolaşım sistemi hastalıkları, hipertansiyon, işitme kaybı ve nörolojik rahatsızlıklarının ilerlemesi nedeniyle tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldiğini dile getiren Acettin, Köse’nin 2021 yılının Şubat ayında tedavi için götürüldüğü hastanede Covid-19’a yakalandığını hatırlattı.  
Acettin, “Tedavi maksadıyla infazının ertelenerek serbest bırakılması yönündeki talep doğrultusunda gönderildiği Adli Tıp Kurumu ise, Ali Osman Köse için 'hapishanede kalabilir' raporu vererek, yaşam hakkına yönelik tehdidin daha da ağırlaşmasına neden olmuştur” diye belirtti.
Acettin, Köse ve diğer hasta tutsakların tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.