İHD gözaltılara ilişkin Soylu’yu işaret etti

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, Eş Genel Başkanları Öztürk Türkdoğan’ın gözaltına alınmasından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sorumlu olduğuna işaret etti.

İHD Genel Merkezi, Ankara’daki merkez binasında bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı sırasında “İnsan hakları savunucuları susturulamaz” pankartı açıldı.

Birçok demokratik kitle örgütünün katıldığı toplantıda konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Kerem Altıparmak, baskıların son dönemde artarak devam ettiğini kaydetti.

Altıparmak, “Bu baskılar son dönemde artarak devam etmektedir. Üye ve yöneticilerimiz hakkında açılan soruşturmalar, davalar, cezaevleri, sürgünler yaşanmıştır. Kurulduğumuz günden bugüne kadar 24 üye ve yöneticimiz faili meçhul saldırılar sonucunda öldürülmüştür” dedi.

Eş Genel Başkan Öztürk Türkdoğan’ın gözaltına alınmasının İHD'ye yönelik baskıların son halkasını olduğunu ifade eden Altıparmak, “Bu gözaltı işleminin yaşandığı dönemin temel hak ve özgürlüklere yönelik ihlallerin arttığı, ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir döneme denk gelmesi şaşırtıcı değildir” diye ekledi.

Altıparmak, “Ayrıca, bu gözaltının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Meclis’teki konuşmasında derneğimizi ve eş genel başkanımızı hedef alan konuşmasının ardından gerçekleştirilmesi İnsan Hakları Eylem Planı'nın kamuoyuna duyurulduğu bir zeminde ayrıca düşündürücüdür” şeklinde konuştu.

Altıparmak, mücadelelerini her koşulda sürdüreceklerini kaydetti.

Toplantıya katılan Emek Partisi (EMEP) eski Genel Başkanı Selma Gürkan, “Son günlerde HDP ve diğer kurumlar üzerindeki baskılarının iktidarın hukuksuzlukta ve baskı uygulamalarında frene basmayacağını tam tersine tam gaz ilerleyeceğini göstermesi önemli” dedi.

Gürkan, “Terörle mücadele algısıyla toplumu kriminalize ederek kendi desteğini yeniden toparlamaya çalışıyor çok açık bu gidişatın daha otoriter daha siyasi bir rejimle taçlandıracak” ifadelerini kullandı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Gene Eşbaşkanı Mehmet Bozyiğit  ise  “Türkiye’de son dönemde yaşananlar nasıl bir hukuksuzluklarla karşı karşıya kaldığımızın göstergesidir” diye belirtti.

Bozyiğit, şunları ifade etti: “Aslında Türkiye’nin gelmiş olduğu son nokta ifade ediliyor. Sayın Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi HDP adına kapanma davaları açılması tüm kesimlere yönelik baskı ortamıyla karşı karşıya kaldığımızın net göstergesi. Bir ekonomi programı açıklıyor ardından işsizlik yoksulluk geliyor insan haklarıyla ilgili bir plan açıklanıyor insan hakları karşıtı demokrasiye ters şeyler gelişiyor.”