İHD: Roboskî ve tüm katliamlarla yüzleşin

Roboskî Katliamı’nın 8’inci yıldönümünde yaşamını yitiren çoğu çocuk 34 Kürt genci anan İHD İstanbul Şubesi devletin Roboskî ve tüm katliamlarla yüzleşmesi gerektiğine dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Roboskî Katliamı’nın 8’inci yıldönümünde yaşamını yitiren çoğu çocuk 34 Kürt genci Beşiktaş Barbaros Hayrettin Meydanı’nda andı. Anmaya İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, HDP’li siyasetçiler ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. Roboskî’de Türk ordusu tarafından katledilen gençlerin fotoğraflarının taşındığı anmada, mumlarla 8 yazıldı; “Edî Bese-artık yeter! Roboskî katliamında 8. yıl”, “Roboskî 8. yıl adalet…?” yazılı pankartları açıldı.

KESKİN: ROBOSKİ İÇİN ADALET

Anmada bir konuşma yapan İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, katliamda yaşamını yitiren 34 Kürt genci andı. Kürdistan’da daha önce işlenen diğer suçlar gibi bu suçun da devlet tarafından sahiplenilmediğini hatırlatan Keskin, “34 insanımızın katillerinin bir an önce ortaya çıkartılmasını istiyoruz. Roboskî için adalet istiyoruz” vurgusunda bulundu.

YARDIM ULAŞMASI ENGELLENDİ

Eren Keskin’in ardından açıklama okuyan İHD İstanbul Şube Sekreteri Leman Yurtsever, bundan tam 8 yıl önce 28 Aralık 2011 tarihinde Roboskî’de 19’u çocuk 34 kişinin sınır ticareti yaparken Türk ordusuna ait savaş uçakları tarafından katırlarıyla beraber katledildiklerini hatırlattı.

Olay günü ağır yaralanan gençlere yardım ulaşmasının engellendiğine dikkat çeken Yurtsever, “İnsanların önce köylerine ulaşması engellenmiş, sonra savaş uçaklarından atılan bombalarla bir saat içinde iki kez bombalanmışlardı. Ölen ve yaralanan köylülere yardım gitmesi ve olayın kamuoyuna duyurulması da engellenerek katliam büyütülmüştü” dedi.

KATLİAMIN ÜZERİ EL BİRLİĞİYLE ÖRTÜLDÜ

Geçen yıllara rağmen, “emri ben verdim” diyen dönemi Başbakanı Erdoğan’ın ve sorumluluğu olan kişilerin yargı önüne çıkarılmadığını vurgulayan Yurtsever, yaşanan yargı sürecini şöyle özetledi: “Gülyazı Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan ve Diyarbakır Savcılığı’na nakledilen soruşturma dosyası, görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderildi ve 2014 tarihinde takipsizlik kararı verilerek dosya kapatıldı. Roboskî katliamında yaşamını yitirenlerin yakınları ve katliamda yaralananlar tarafından bu karara yapılan itiraz da reddedilince, dosya Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Ancak bu adalet taleplerine Anayasa Mahkemesi de 24 Şubat 2015 tarihinde eksik evrak gerekçesi ile ret kararı verdi. 22 Ağustos 2016 tarihinde 281 bireysel başvuru ile katliam, bu kere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşındı. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de başvuruların yaşam hakkı ihlaline, dahası bir katliama ilişkin olduğunu göz ardı ederek, Anayasa Mahkemesi’ne kimi belgelerin geç sunulmuş olmasını gerekçe yaparak, başvurular hakkında 2018 Mayıs'ında kabul edilemezlik kararı verdi. Böylece, bir katliamın üzeri hem de el birliği yapılarak, cezasızlık zırhıyla örtüldü.

ADALET ARAYIŞI HİÇ DURMADI…

Roboskîli ailelerinin acılarına tutunup adalet ararken, kan parası verilerek susturulmak istendiğini belirten Yurtsever, acılarını kan parası ile değişmeyen ve adalet aramaya devam eden ailelerin sistematik saldırıların, baskıların hedefi haline getirildiğini hatırlattı.

Önceki yıl aynı yer ve saatte, 40 kişilik bir grubun Gülyazı Alay komutanlığından atılan havan toplarıyla bir kez daha vurulduğuna dikkat çeken Yurtsever, bu saldırıda Vedat Encu ve Yılmaz Encu’nün can verdiğini, 3 kişinin yaralandığını belirtti. Roboskî ve Gülyazılılıların korucu olmayı reddettikleri ve adalet arayışında ısrar ettikleri için bir kez daha cezalandırıldığına dikkat çeken Yurtsever, Roboskî katliamının sorumlularını yargı önüne çıkarmak için uğraşan insan hakları savunucusu ve Amed Baro Başkanı Tahir Elçi’nin de 28 Kasım 2015 tarihinde öldürüldüğünü hatırlattı.

YÜZLEŞ ÇAĞRISI

Hakikat ve adaletin 8. yılında Roboskî, 19 Aralık, Maraş ve tüm katliamlar, tüm insanlığa karşı suçlar için ortak talepleri olduğunu vurgulayan Yurtsever, “İnsan hakları savunucuları olarak devlet yetkililerine sesleniyoruz; yaşanan katliamlara yenilerinin eklenmemesi için, Roboskî’nin ve tüm katliamların sorumlularını yargılayın, hakikatleri açıklayın ve gerçeklerle yüzleşin” çağrısında bulundu.