İpekyüz: Saldırılar halkımızın direncini pekiştiriyor

Siyasi soykırım saldırılarını değerlendiren HDP vekili Necdet İpekyüz, "Kazanımlarımızı kriminalize etmek için saldırıyorlar. Ama bu saldırılar halkımızın direncini pekiştiriyor" dedi.

Amed merkezli Kürdistan ve Türkiye'nin birçok kentinde 9 Ekim günü Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (TJA), Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Demokratik İslam Kongresi (DİK) ve gazetecilere yönelik başlatılan siyasi soykırım saldırılarında yaklaşık 300 kişi gözaltına alındı.

Amed'de ise hakkında arama ve yakalama kararı olan 151 kişiden 120'i aşkın kişi gözaltına alındı. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü'nde ifadesi alınan 23 kişi ilk gün serbest bırakılırken, ikinci gün adliyeye sevk edilen 25 kişiden 12'si de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlardan dün itibariyle toplamda 23 kişi tutuklandı, 78 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Kürt siyasi hareketine yönelik yapılan bu saldırıları ANF'ye değerlendiren HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, gözaltına alınan ve tutuklana arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılmalarını istediklerini ve gerek milletvekillerinin, gerekse genel başkanlarının bu konuda çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.

'PARTİMİZ SEÇİM ÇALIŞMALARINA BAŞLADI'

Daha önce de partilerinin yerel seçimlerde elde ettiği kazanımların ardından belediye eşbaşkanlarına ve aktivislere yönelik siyasi saldırıların geliştiğini hatırlatan İpekyüz şunları belirtti:

"Elleri kelepçeli şekilde fotoğrafladıkları arkadaşlarımız hala unutulmuş değil. Nitekim çok sonraları bu siyasi saldırıları FETÖ'cülerin yaptığına dair açıklamalar yapıldı. Sonuçta ne olursa olsun, huzursuz olanlar, bu süreçte demokratik bir kazanım elde ettiğimizde bunu kriminalize etmek ve başarımızı engellemek için bir start veriyorlar.

Bu başlangıçta da kendilerince güçlü olmaya çalışıyorlar. Ama halkımızın tepkisi daha dirençli oluyor ve direnç pekişiyor. Geçmişe ve bugüne baktığımızda aslında ilk sinyalini konuşmalardan aldık. Yerel seçimler ile ilgili yürütülen tartışmalar devam ederken, partimiz olası bir erken seçime ilişkin sahada çalışmalarına başladı. Bu çalışmalarda özeleştirilerimiz, eksikliklerimiz nelerdir bunları esas alacağız. Ayrıca seçimde tüm kesimleri kapsayan çalışmalara da başladık."

“BU EVDEN BİRİNİ ALMAMIZ LAZIM, KİM GELMEK İSTER?”

Yürüttükleri mevcut çalışmalarda toplumda ciddi bir moral, coşku ve katılımın ön plana çıktığını aktaran İpekyüz, şöyle konuştu: "Devlet yöneticilerine baktığımızda partimizin yaptığı çalışmaları kriminalize eden açıklamalar yaptılar. Nihayetinde 'Kazansalar bile kayyum atarız' söylemine kadar geldiler. Bu söyleme karşı çalışmalarımız yine devam etti. Her sözlü girişim ve sataşmanın çalışmalarımızdaki dayanışmayı arttırdığını gördüler.

Bu saldırıların startının verildiğini zaten Batman'da gördük. Belli bir yaşta olan ve ifadeye gidebilecek olan insanların evlerini basarak gözaltı yaptılar. Sonrasında da Amed başta olmak üzere birçok kentte yüzlerce kişiyi gözaltına aldılar. Dosyalara baktığımızda da hiçbir içeriği yok. Hatta Batman'da bir evi bastıklarında 'Bu evden birini almamız lazım, kim gelmek ister' diyorlar. O eve kendim de gittim, konuştum onlarla."

'SALDIRILAR, KEYFİYETE DAYALI'

Yapılan siyasi saldırılarda bir keyfiyetin söz konusu olduğunu vurgulayan İpekyüz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Dosyaların içeriğinin boş olduğunu görüyoruz. Dosyalar boş olduğundan kaynaklı, gözaltına alınanların yıllar önce bir faaliyetlerinin olup olmadığına bakıyorlar. Eğer yoksa da, gözaltındayken nasıl bir şeyler uydurabileceklerine bakıyorlar. Bu saldırıların hukuki sürece uygun olması için de bir kılıf bulmaları gerekiyordu, o da 'gizli tanık' veya 'ihbar'dır.

Amed'de il başkanımızın evini bastıklarında, başkanımız 'Bir saniye bekleyin, kapıyı açacağım' diyor, onlar 'Hayır, biz kıracağız' diyorlar. Yine Batman il başkanımızın evini sabahın erken saatlerinde basıyorlar aynı şekilde. İşte tüm bunlara baktığımızda saldırıların keyfiyete dayalı olduğunu görüyoruz. Bu saldırıları uzun vadeye yayarak, insanları yerel seçimlere kadar bezdirmeyi hedefliyorlar."