İzmir’de 19 Aralık Katliamı protestosu

19-22 Aralık Katliamı’na ilişkin konuşan avukat Erdoğan Akdoğdu, “Bizim zindanlarımızın geçmişi mücadele ve direnişle dolu. Dün böyleydi bugün de böyle” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV),  Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubeleri, 19-22 Aralık Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde düzenlenen açıklamada "19-22 Aralık katliamını unutmadık unutturmayacağız" yazılı pankart açılırken, sık sık "Faşizme karşı omuz omuza", "Katil devlet hesap verecek" ve "Hasta mahpuslara özgürlük" sloganları atıldı. 

Ortak açıklamayı okuyan ÇHD İzmir Şubesi Genel Sekreteri avukat Erdoğan Akdoğdu, "Kavga edenler ölür, tutsak düşer ama hatırlanır. Bugün biraz daha hatırlamak için buradayız. Bugün geçmişteki belleğe, gelecekteki belleğe, şimdiki belleğe seslenmek için buradayız. Bugün sadece bir vefa borcu için değil, aynı zamanda şimdi yaşananları anlatmak için buradayız" diye konuştu.

‘30 TUTSAK KATLEDİLDİ’

19-22 Aralık Katliamı'na ilişkin konuşan Akdoğdu, "Adına 'Hayata Dönüş' operasyonu denilen operasyon, 2000 yılında 20 cezaevinde eş zamanlı başlatıldı. Yakıcı yok edici kimyasal silahlarla başlatıldı. Ölüm oruçlarının sürdüğü bir süreçte başlatıldı. Birdenbire gelmedi. Burdur'da, Bergama'da, Ulucanlar'da devrimci tutsakları katlettiler. Adım adım geldiler. Bunlar 19-22 Aralık Katliamı'nın provasıydı. Sonuçta 20 cezaevinde 30 tutsak katledildi. 237 tutuklu ve hükümlü yaralı olarak teslim alınmaya çalışıldı ama teslim olmadılar" dedi.

‘AKP’NİN KATLİAMDA PAYI BÜYÜK’

‘Hayata Dönüş’ operasyonunun yalnızca hapishaneleri hedef almadığını ve devletin resmi, özel kanallarından özel spikerlerin savaş ajitasyonu ile tüm topluma canlı izlettirildiğini söyleyen Akdoğdu, "Demek istedikleri şuydu, yaşamak için başınızı kaldırmak istiyorsanız karşınızda bulacağınız şey sizin katlinizdir. Bu 2000 yılı krizinde, krizle baş başa kalan emekçileri korkutmak sindirmek için yapılmış bir operasyondu. Onların yarın başlayacak olan eylemlerinde, protestolarında devrimcilerden kopuk ve başsız bırakmak için yapılmış bir operasyondur" dedi. Akdoğdu, AKP’nin bugün güçlenmesinde o gün devrimcilerin katledilmesinin payı olduğunu da belirtti.

'TUTSAKLAR HAK İHLALLERİ İLE TESLİM ALINMAK İSTENİYOR'

Bugün de cezaevlerinde binlerce hukuksuz uygulamanın olduğunu söyleyen Akdoğdu,"Tıpkı bir ülkenin sokaklarında yürüyen insanların gülümsemesi gibi bu ülkenin zindanları da o ülkenin yüz şeklini verir. Bizim zindanlarımız bizim hapishanelerimizin geçmişi mücadele, katliamla, direnişle dolu. Dün böyleydi bugün de böyle. Bugün de zindanlarda tutsaklar hak ihlalleri  ile teslim alınmak isteniyor. Daha dün Garibe Gezer'i kaybettik. Daha dün Tekirdağ'da bir devrimci tutsağı şaibeli bir şekilde kaybettik. Hasta tutsaklar her gün adına Adli Tıp Kurumu (ATK)denilen ama içinde siyasilerin, infaz hakiminin, ağır ceza hakiminin olduğu bir  kurul ile yok ediliyorlar. Kanser oldukları halde, hasta oldukları halde serbest bırakmıyorlar. Suçlular en küçük infaz memurundan en yüksek bürokrata kadar hepsidir. Devlet teşkilatıdır. Bunların bilincindeyiz ve avukatlar olarak tek tek not ediyoruz. Unutmadık, belleğimizde. Buradayız, burada olacağız" ifadelerini kullandı.