ÖHD: Erkmen’in ölümüyle ilgili ciddi şüpheler doğdu

Hapishanede yaşamını yitiren Vedat Çem Erkmen hakkında açıklama yapan ÖHD, yapılan görüşmeler ve edinilen bilgilerin Vedat Erkmen'in ölüm nedeniyle ilgili ciddi şüpheler doğurduğunu, hukuki sürecin titizlikle takip edildiğini aktardı.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Vedat Çem Erkmen, dün bulunduğu hücrede şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren Erkmen için Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi yazılı açıklama yayınladı.

Erkmen ailesinin derneklerine ulaştığı bilgisinin verildiği açıklamada,  aile ve dernek üyesi avukatların saat 00.00 civarında Tekirdağ şehir Hastanesi’ne gittiği ve saat 05.00 civarında cenazeyi teslim aldıkları belirtildi. Erkmen’in otopsisinin aile ve avukatların beklenilmeden yapıldığının altı çizilen açıklamada, “Derneğimiz avukatları uzun süre muhatap bulamamış, cezaevinde müvekkilleriyle görüşmeleri hukuka aykırı bir şekilde engellenmiştir” denildi.

 

ARAÇ VERİLMEDİ

Saat 03.00 civarında günün nöbetçi savcısına ulaşılabildiği belirtilen açıklamada, “Defin ruhsatı alındıktan sonra hastaneye intikal edilmiş, cenaze teşhis edilmişse de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından gerekçesiz bir şekilde cenaze aracı verilmemiştir. Daha sonra Vedat Erkmen'in ailesi, avukatlarımız eşliğinde kendi imkanlarıyla cenazeyi teslim almışlardır” ifadelerine yer verildi.

‘CAN GÜVENLİĞİ YOK’ GEREKÇESİ

Avukatların cezaevine gidip kurum müdürüyle görüşme talebinde bulunduğu, fakat bu taleplerinin karşılanmadığının altı çizilen açıklamada, bunun üzerine avukatların Erkmen’in oda arkadaşları ve komşu hücresinde kalan tutsaklar ile görüştüğü belirtildi. Erkmen’in "can güvenliği olmadığı” gerekçesiyle 16 Aralık 2021 tarihinde zorla tekli hücreye konulduğu bilgisine ulaşıldığı söylenen açıklamada, “Erkmen'in diğer mahpuslarla bir şekilde iletişime geçtiği ve eski oda arkadaşlarının yanına dönmek istediği ve tutulduğu yerde can güvenliğinin olmadığını bildirdiği bilgisi tarafımıza verilmiştir” diye belirtildi.

‘BU EĞİLİMDE BİRİSİ DEĞİL’

Açıklamanın devamında, “Görüşme yapılan mahpuslar, Vedat Erkmen'in kesinlikle intihar ettiğine inanmadıklarını, Vedat'ın bu eğilimde biri olmadığını, bunun için herhangi bir sebebin de bulunmadığın' görüş olarak bildirmişlerdir. Yapılan görüşmeler ve edinilen bilgiler Vedat Erkmen'in ölüm nedeniyle ilgili ciddi şüpheler doğurmuştur. Hukuki süreç tarafımızca titizlikle takip edilmektedir” ifadelerine yer verildi.