'Şehit Zilan'ın yerini boş bırakmayacağım'

Kardeş gibi büyüdükleri Zilan ile PKK saflarına katılan gerilla Viyan, "Şehit Zilan'ın şahadeti beni çok etkiledi. Onun yerini asla boş bırakmayacağım" dedi.

Ölü taklidi yapıyordu. Son hamlesi kalmıştı. Henüz düşmanına son sözünü söylememişti. Akşama kadar çatışmıştı. Suikastçıydı düşmana attığı tek tek mermileriyle düşmanda bir korku yaratmıştı. Ne yaptılarsa da yanına yaklaşamadılar. 2 bin kişilik pastar ordusu tek bir Kürt kızına karşı savaşmaya cesaret edemiyor, telaşa düşmüşlerdi. Ne kendisi ne de yanında bulunan hiçbir örgütsel eşya düşmanın eline geçmemeliydi. Cebinde şifreler vardı. Yarasından çok kan akıyordu. Dakikalar geçtikçe daha da güçsüzleşiyordu. Elleri titreyerek cebinden zorla çıkarttı şifreleri. Tüm gücünü toplayıp çakmağını çaktı ve şifreleri yaktı. Lakin akşamdı ateşin ışığı yerini deşifre etmeye yetiyordu. Mermileri de tükenmişti.

Var olan tüm gücünü bombasının pimini çekmek için topladı. Bombası hazırdı artık. Düşmanın eline geçecek bir şey de kalmamıştı. İki asker yanına yaklaştı yavaş yavaş. Onlara göre beden cansızdı ve o cansız bedene ihanetin onursuzluğu yapacaktı yapmak istediği her şeyi. Karşısında olanlar cehşti. Düşürülmüş, onursuzluğa itilmiş, namusunu, şerefini birkaç kuruşa satan bir Kürttü. Nasıl olur da bir Kürt, bir Kürt kızına bu kadar onursuzluk yapabilir. Mezopotamya'nın en kadim halkı ne hale düşürülmüş. Tüm bunları tek tek düşündü Zilan. O birkaç saniyede düşündüğü tek şey ihanet, Kürtlerin içine düştüğü durumdu. Düşman yavaş yavaş yaklaştı. Birbirlerini görme mesafesine gelince de bağırdı, 'Teslim ol artık kurtuluşun yok.' Zilan sessiz, cansız yatıyordu.

Düşman artık emindi. Can bedenden çıkmıştı. Birkaç kişi tam yaklaştı, biri elini yüzüne değdirmek istedi. Zilan izin vermedi. Pimini çoktan çekmişti. Düşmandan intikamını almıştı Zilan. Düşmanda şok etkisi yaratmıştı. Ölüleri vardı düşmanın. İhanet bununla da bitmiyordu düşmanın Kürtlüğe olan kini bitmek bilmiyordu. Zilan’ın yarı bedenini alıp zırhlı arabanın arkasına bağladılar. Ciwanro caddelerinde gezdirdiler. Günlerce bu olay konuşuldu. Halkta kin, nefret duyguları on bine katlandı. Onlarca Ciwanro genci Zilan oldu. Düşmana karşı savaşmak için, Zilan’ın intikamını almak için, PKK hareketine katıldılar. İsimlerini Zilan koydular. Zilanlaşma yolunda hala da yürüyorlar.

EN BÜYÜK HAYALİ GERİLLAYA KATILMAKTI

Viyan ile katılmışlardı. Viyan amca kızıydı ama kız kardeş gibi büyümüşlerdi. Viyan ondan biraz daha büyüktü. İlk doğduğu anı hatırlıyordu Viyan. Gerilla Viyan onu anlatırken gözlerinin içi heyecan doluyordu: "Benden küçüktü ama ondan çok şey aldım. Gerillaya beraber katıldık. Aynı patikalarda yürüdük. Aynı çeşmelerden su içtik. Aynı görevlere beraber gittik. Şahadeti beni çok etkiledi ama onun yolunda daha büyük bir iddia ile yürüyorum."

Gerilla Viyan, sesi güzel olan Ş. Zilan’ın şarkı söylemesine ilişkin ise duygularını şöyle dile getiriyor: "Söylerken içten söylüyordu. Sanki tüm duygularını o şarkıda dökmek istiyordu. İnsanın yüreğine hitap ediyordu. Her şeyi şarkıları ile dile getiriyordu. Heval Zilan’ın Kürtlüğe dönük büyük bir sempatisi vardı. Gerillaya katılmak onun için bir hayaldi. Bu hayalini sürekli paylaşıyordu. Onun arkadaşları görme şansı olmuştu ama ben o zamana kadar hiç görmemiştim. Onun sayesinde gerilla ile tanıştım. Hevalleri anlatınca yüreği kıpır kıpır oluyor gözbebekleri büyüyordu. Katılacağımız akşam her ikimizin de evinde misafir vardı. Nasıl evden çıkacağımızı bilemiyorduk. Evden çıkana kadar çok zorlanmıştık. O gün bugündür dağlarda Önderlik hareketinde mücadele veriyorum."

Gerilla Viyan neden Zilan ve Viyan ismini aldıklarını ise şöyle belirtiyor: "Arkadaşlar isimlerimizin Viyan ve Zilan olmasını isteyince sorduk nedenini. Şehit Viyan Caf ve Şehit Zilan'ın (Zeynep Kınacı) kişiliklerini, Önderliğe olan bağlılıklarını öğrendiğimizde isimlerimizi hiçbir zaman değiştirmeyeceğimizi ve bu isimlere layık olmak için tüm gücümüzle mücadele edeceğimizin sözünü vermiştik. Nasıl ki biz Şehitlerin yerinin boş kalmaması için katıldıysak Rojhilat gençliği de Zilanların yerlerinin boş kalmaması için katılmalı ve özellikle ihanet çizgisine karşı mücadele etmeli. Özellikle de Serdeşt, Ciwanro gençliğinin Ş. Zilan’ın yolunu takip etmeleri, Zilan’ın intikamını almaları gerekiyor."