Şemdinli Davası: Suçüstü yakalanan 'iyi çocuklara' beraat

Umut Kitabevi'ne yapılan bombalı saldırıda suçüstü yakalanan Türk astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş, beraat ettirildi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitabevi'ne yapılan bombalı saldırı sonrası suçüstü yakalanan sanık Türk astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'in, yeniden yargılandıkları davanın duruşması Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıkların katılmadığı duruşmaya, Umut Kitabevi sahibi Seferi Yılmaz ve çok sayıda avukat katıldı. HDP Milletvekili Sait Dede, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, Hakkari Baro Başkanı Ergün Canan, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları ve çok sayıda kişi de destek amacıyla adliyeye geldi.

'SUÇÜSTÜ YAKALANMALARINA RAĞMEN...'

Seferi Yılmaz, iddia makamının beraat mütalaasının taraflı olduğunu belirterek, “Bombalama olayında 3 kişi kitabevinde bulunuyorduk. Bilirkişi bombalamadan sonra kimsenin yaşama şansı olmadığı belirtiliyor ama yaralı kurtulanlar var. Benim kulaklarımda bombanın etkisiyle halen hasar var. Ben patlamadan sonra Veysel Ateş’i kovaladım ve 60 metre ötede park eden araca sığındı. Biz orada bu kişileri suçüstü yakaladık. Ali Kaya aracın bagajını açarak kalaşnikofu alarak halka ateş açmak istedi, ama halk buna engel oldu. Bu olay suçüstü yapılmıştır ve bu suçlular devlete teslim edilmişlerdir. Her şey somut olmasına rağmen tanıklar için beraat istenmesi, iddia makamının da taraf olduğunun kanıtıdır” dedi.  
Van Baro Başkanı Zülküf Uçar da "Bu dava, bu coğrafyada uzun zamandır yapılan işkenceler, asit kuyularına atılmalar ve faili meçhul olaylardan bağımsız bir dava değildir" dedi.

MAHKEME KARARI

Hakkari Baro Başkanı Ergün Canan ve diğer avukatların ek süre talebinin ardından mahkeme heyeti, duruşmaya kısa bir ara verdi. Ardından mahkeme, avukatların ek süre talebini reddederek sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’in beraatına karar verdi.
Dönemin Türk Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt, bombayı atan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz için "Tanıyorum, iyi çocuklar" demişti.