ABD olaylar durmuyor: Binlerce ulusal muhafız daha devrede

ABD’de George Floyd’un öldürülmesi ardından başlayan siyahi isyanına karşı askeri polislerin sevk edilmesi kararı Minnesota eyaletince reddedilirken, eyaletteki Ulusal Muhafızlar devreye kondu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Minnesota eyaletinde George Floyd adlı bir siyahinin polis  boğularak öldürülmesi ardından başlayan olaylar, devam ediyor. Sokağa çıkma yasağına rağmen dün gece itibariyle Minnesota başta olmak üzere ülke genelinde çok sayıda gösteri düzenlenirken, 500 kadar Ulusal Muhafız askerinin sevk edilmesi de göstericileri engelleyemedi.

Minnesota’ın başkenti Minneapolis’in yanı sıra diğer eyaletlerde bulunan Dallas, New York, Houston, Las Vegas, Atlanta ve Portland gibi kentlerde binlerce kişi protesto gösterileri düzenledi. Birçok kentteki eylemlerde polisle çatışmalar çıktı; polis göz yaşartıcı bomba ve sis bombalarıyla göstericileri engellemeye çalışıyor.

Başta Minneapolis olmak üzere birçok kentteki olaylarda çok sayıda binanın ateşe verildiği veya tahrip edildiği bildiriliyor.

BİNLERCE EK ULUSAL MUHAFIZ DEVREYE SOKULDU

ABD başkanı Donald Trump’ın ise Savunma Bakanlığı’na askeri polis sevkiyatı için talimat verdiği iddia edilmişti. İddia New York Times gazetesinde paylaşıldı.

Ancak Minnesota Valisi Tim Valz’ın askeri polis sevkiyatını kabul etmediği de New York Times’in paylaştığı bir başka bilgi oldu. Buna karşılık Walz’ın eyalette Ulusal Muhafızlar’dan binlercesinin daha harekete geçirilmesine karar verdiği bildiriliyor. Ulusal Muhafızlar, ABD kara ve hava kuvvetlerinin ortak bir birimi ve ‘iç toplumsal olaylara müdahale’ ile doğal afetlere karşı mücadelede kullanılan rezerve birlikler olarak biliniyor.

Demokrat Parti üyesi Walz, cumartesiyi pazara bağlayan gece çok daha ağır olayların yaşanabileceğini savundu.

Olaylar esansında çok sayıda kişi gözaltına alınırken, geçtiğimiz gün kimi gazetecilerin de kötü muamele ve göz altılara maruz kaldıkları ortaya çıkmıştı.