Açlık grevindeki tutsaklara 'Kürtçe' saldırısı

Açlık grevinin sürdüğü Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde, Kürtçe konuşan tutsaklara gardiyanlar saldırdı.

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde artan hak ihlalleri ve ağır tecrit koşullarına karşı 40 tutsağın 4 Ekim’de başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi devam ediyor. Açlık grevinde olan tutsaklardan Rojhilatlı Yakup Brukanlı, ağır tecrit koşullarına karşı 28 Ekim’de bedenini ateşe verdi.

Aileler, şu bilgileri verdi:

“Her gün yeni bir tutsağı başka cezaevinden getirip hücrelere koyuyorlar. Cezaevini tekli hücre şeklinde yapmışlar ve buna da ‘tekli koğuş’ diyorlar. Cezaevi yetkilerle konuştuklarında, ‘Sizler tekli hücrelerde kalacaksınız başka yolu yok’ demişler. O hücrelerde genelde hiçbir şey olmuyor, her şeyi kendi paralarıyla alıyorlar. Örneğin bir çay içmek için semaver, bardak ya da diğer şeyleri satın almaları gerekiyor. Cezaevinde durumların iyi olmadığını söylediler. Temel ihtiyaçları dahi verilmiyor ve bunları alabilecek durumları olmayan insanlar var içerde. Tutsaklar süresiz-dönüşümlü açlık grevine devam ediyorlar ve hasta tutuklular da süresiz-dönüşümsüz açlık grevine geçeceklerini belirtiyorlar.

Tecride karşı bedenini ateşe veren Yakup Brukanlı revire götürülürken onun durumunu sormaya çalışan tutsaklara çok sert müdahale edilmiş. Gardiyanlardan biri ‘zaten siz birbirinizle konuşmayın diye tekli hücreye aldık, o yüzden konuşamazsınız’ demiş. Özellikle Kürtçe konuştuklarında daha sert bir saldırıyla karşılaşıyorlar. Kürtçeyi yasaklamışlar. Amaçları tamamen iletişimi kesmek, iradeyi kırmaya çalışıyorlar."

BRUKANLI’NIN DURUMU AĞIR

Ağır tecride karşı bedenini ateşe veren Yakup Brukanlı’nın durumunun ağır olduğunu söyleyen tutsak yakınları, “Yakup’un elleri ve kollarının tutmadığı belirtildi. Sırtı yanık, vücudun her yeri yanık izlerinde yanık izlerinin olduğunu söylediler. Yakup'un durumunun çok ağır olduğunu aktardılar. Temel ihtiyaçlarını dahi karşılamıyor. Yakup’un mutlaka hastaneye götürülmesi gerekiyor. Hatta durumu daha da kötü olabilir. Orda enfeksiyon kapma riski bulunuyor” dedi.