AK raportörleri HDP’li belediye eşbaşkanları ile görüştü

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AKYBYK) Türkiye Eş Raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, görevleri gasp edilen HDP’li belediye başkanları ile Amed’de bir araya geldi.

AKYBYK raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, bir dizi temaslarda bulunmak için Amed’i ziyaret etti. Kongrenin sitesinde yer alan bir açıklamaya göre raportörler, 1-3 Ekim tarihleri arasını kapsayan ziyarette, Türkiye’de yerel ve bölgesel demokrasinin durumunu değerlendirecek.

Raportörler 19 Ağustos’ta görevleri gasp edilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk ile görüştü.

Görüşmeye Amed Büyükşehir Belediye Meclisi HDP Grup Eşsözcüleri Halime Bayram ve Mehmet Akdoğan da katıldı.

AK heyetinde raportörlerin yanısıra, Kongre İzleme Komitesi Sekretaryasından Stephanie Poirel, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Kongre Bağımsız Uzman Grubu Başkanı Angel Mauel Moreno Molina yer aldı.

Görüşmede, özellikle kayyum atamaları, yerel yönetimlere yönelik hukuksuz uygulamalar ve yol açtığı sonuçlar yer aldı.

Heyetler arası görüşmede, eşbaşkanlık sisteminin demokrasiyi güçlendiren, siyasetin vazgeçilmez ilkelerinden biri olduğu konusunda da görüş belirtildi.

Toplantıda gasp edilen belediyeler, KHK gerekçesiyle mazbatalarını alamayanlar, işten atılanlar ve diğer bir çok hukuksuzluk ele alındı.

HDP Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmelerde şu konular tartışıldı:

"Görüşmede öncelikle Kayyım Darbesi ile bu çerçevede gerçekleştirilen hukuksuz uygulamalar ele alındı. Kayyım atamalarının bölge halkı nezdindeki karşılığı, seçmen iradesinin hiçe sayılması, bu uygulamaların yerel yönetimlere etkileri, vesayetçi anlayışlar üzerine yapılan konuşmalar sonrasında eş başkanlık uygulamaları konuşuldu."

Görevden alınan eşbaşkanların, Kayyım Darbesine gerekçe yapılan eşbaşkanlık sisteminin demokrasiyi güçlendiren, siyasetin vazgeçilmez ilkelerinden biri olduğuna işaret ettiği belirtilirken, şunlar ifade edildi:

"Türkiye’nin her geçen gün demokrasiden uzaklaştığını, totaliter bir anlayışı benimsediği, kendisi gibi düşünmeyen herkesi terörist damgasıyla yaftaladığı vurgulandı. KHK’lilere dönük mahkeme kararları olmamasına rağmen terörist ilan edildiklerini, soruşturma yapılmadan işten atıldıklarını, KHK’lı kişilerin daha önceki seçimlerde milletvekili olduklarını, bu seçimde de YSK tarafından aday olmalarında bir sorun olmadığı beyan edilmesine rağmen 31 Mart yerel seçimleri sonrası hukuksuzca mazbatalarının verilmediği konusu gündeme getirildi." 

Basın bürosuna göre toplantıda ayrıca şunlar ifade edildi: "HDP’nin iktidar ve devlet tarafından kriminalize edildiği, baskılarla ile sınırlandırılmak istendiği, altı milyon oy alan HDP’nin terörizm ile bağlantısı olmadığını, birçok belediye ve milletvekili olan HDP’nin hukuk normları hiçe sayılarak terörizm bağlantısının iddialara rağmen kanıtlanamadığı ve bu iddiaların soyut olduğu vurgulandı. Görüşmede HDP'ye yönelik saldırıların sebebinin, HDP'nin iktidar tarafından temel rakip olarak görülmesinden kaynaklandığının altı çizildi." 

Belediye eşbaşkanları, görüştükleri heyete eş başkanlara açılan soruşturma tutanakları, eşbaşkanlar tarafından yürütmenin durdurulması yönünde açılan dava dilekçesi ve kayyum hukuksuzluğuna dair yazılan yazılardan oluşan bir dosya sundu.