Alevi örgütleri bir çok merkezde özgürlük ve eşitlik istedi

Alevi örgütleri asimilasyon politikalarına karşı eşit yurttaşlık ve özgürlük talebiyle çok sayıda kentte sokaklara çıktı.

İZMİR

Eylemlerden biri İzmir Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleşti.

Burada yapılan açıklamada "Cemevleri ibadethanemiz", "Eşit yurttaşlık talebimizden vazgeçmiyoruz", "Biz torbaya sığmayız" ve "Zalimin talim ettiği yola minnet eylemem" dövizleri taşındı.

Eylemde sık sık "Alevilik haktır, Alevilik vardır", "İnançlara özgürlük, halklara eşitlik", "AKP yasanı al başına çal", "Devlet inancıma dokunma" ve "Devletin Alevisi olmayacağız" sloganları atıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Ege Bölge Temsilcisi Gülbahar Kaplan, AKP’nin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikalarının hız kesmeden devam ettiği tepkisinde bulundu.

Kaplan, "Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor” dedi.

Kaplan şunları ekledi: “Bunları söylediğimiz günün gecesi Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Kültür ve Turizm Bakanlıği bünyesinde kuruldu. AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi inancı ve kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte, kendi zihniyetine göre bir Alevilik tanımı yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir.”

Gülbahar Kaplan, “Kimsenin inancını ve ibadethanesini tarif etmeyeceğimiz gibi, kimse de bizim inancımızı ve ibadethanemizi tarif edemez” vurgusunda bulunarak, birlikte yaşama sevdalarından vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

İSTANBUL

İstanbul’da üç noktada yapılan eylemlerin bir adresi Kadıköy İskele Meydanı oldu. HDP Milletvekili Musa Piroğlu, SEP, TKH, EMEP Partisi, TÖP, Birleşik Emekliler Sendikası’nın katılımıyla gerçekleşen eylemde, “Eşit yurttaşlık talebimizden vazgeçmiyoruz. Cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir” yazılı pankart ile “Kararname değil eşit yurttaşlık hakkımızı istiyoruz” dövizleri taşındı.

İlk konuşmayı yapan Pir Sultan Abdal Derneği Kadıköy Şubesi Başkanı İbrahim Karakaya, “Biz Aleviler eşit yurttaşlık istiyoruz” dedi.

Torba yasasının salı günü tekrar görüşüleceğine işaret eden Karakaya, “Alevilik torba yasasıyla çözülecek bir mesele değil. Bu köklü sorunun mutlaka taraflarıyla görüşülecek yapılacağı noktasındaki ısrarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada çıkacak yasa ve kararnameyi asla kabul etmediğimizi belirtiyoruz” diye konuştu.

Alevi kurumları adına açıklamayı Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan okudu.  Doğan, “Bu yasa ile Aleviliği Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir” diye tepki gösterdi.

Ortak açıklamada, “Bizler, Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, laik ve demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdamızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Demokratik Mücadelemizi, yasal ve Hukuki zeminlerde aramaya ve savunmaya devam edeceğiz” denildi.

AYDIN

Aydın kent merkezindeki Atatürk Meydanı'nda yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı.

Alevi örgütleri adına ortak basın metnini Alevi Kültür Dernekleri Aydın Şube Başkanı Kenan Turan okudu. Aynı taleplerle Kuşadası ilçesindeki Kaya Şavkay Meydanı'nda da açıklama yapıldı.

MUĞLA VE BALIKESİR

Alevi örgütleri, Muğla'da kent merkezindeki Sınırsızlık Meydanı ile Köyceğiz, Fethiye ve Ortaca ilçelerinde ortak açıklamalarda bulundu.

Bir açıklamada Balıkesir'in Altınoluk ilçesinde gerçekleşti.

ADANA

Adana Alevi Platformu, İsmet İnönü Parkı’nda toplandı. “Devletin Alevisi olmayacağız” ve “Eşit yurttaşlık istiyoruz” sloganları atılan açıklamada konuşan PSAKD Adana Şube Başkanı Sevim Alkan, kararnameyle kurulan başkanlığı tepki göstererek, “Eşit yurttaşlık hakkımızdan vazgeçmiyoruz" diye belirtti. 

ANKARA 

Alevi örgütleri, Ankara Mamak’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği önünde açıklama yaptı. Mamak Emek ve Demokrasi Güçleri'nin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Kemal Bülbül, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) il ve ilçe yöneticileri de açıklamaya katıldı. Ortak açıklamayı PSAKD Mamak Şubesi üyesi Adalet Ayten ile Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi Eş Başkanı Mustafa Karabudak okudu.