Almanları dolandıran şebekenin merkezi Türkiye’de

Almanya’da genellikle yaşlı insanları hedef alan ve kendilerini polis olarak tanıtan dolandırıcıların çoğunun telefon aramalarını Türkiye’den yaptıkları ortaya çıktı.

Almanya'da yaşayan yaşlı insanların bilgelerine bir şekilde ulaşan dolandırıcılar genelde birbirine benzer yöntemlere başvuruyorlar. Kendilerini polis olarak tanıtan şebeke üyeleri yaşlı insanlara “evdeki /bankadaki paralarınız güvende değil” diyerek onları dolandırmaya çalışıyor.

Son günlerde özellikle Almanya’nın Schleswig-Holstein Eyaleti’nde dolandırma girişimlerinin sayısında artış yaşandığı açıklandı. Schleswig-Holstein Eyaleti’nin Emniyet Müdürlüğü 2018 yılında “sahte polis” şebekesinin telefon üzerinden yapılan aramalarla 1971 dolandırma girişiminden 31’inin başarılı olduğunu ve 1,54 Milyon Euro kaybın yaşandığını bildirdi.

Emniyet birimlerinin verilerine göre 2019 daha bitmeden bu yılki rakamlar geçtiğimiz yılı geçmiş durumda. Bu yıl ise sadece bu eyalette çete üyeleri 2121 dolandırma girişiminde bulundu; 36 yaşlı toplamda 1,06 Milyon Euro parayı kaptırdı. Genelde ekip olarak çalışan ve yaşlıların evlerinde veya banka hesaplarında para olup olmadığını öğrenen çete üyeleri telefon aramalarını yurt dışından yapıyorlar.

TÜRKİYE’DEKİ ÇAĞRI MERKEZLERİNİ KULLANIYORLAR

Polisin verilerine aramalar genelde Türkiye’den yapılıyor. Türkiye’de kurulan Call Center (Çağrı Merkezi) şirketlerini kullanan şebeke üyeleri özellikle düzgün Almanca konuşanları tercih ettikleri belirtildi. Ayrıca şebekenin aramalarını bir bilgisayar programının aracılığıyla sanki Almanya’daki polis hattından arıyormuş gibi gösterdiklerine dikkat çekildi.

Schleswig-Holstein Eyaleti yönetimi ve güvenlik birimleri ise yaşlılara yönelik artan dolandırıcılık vakaları üzerine bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verdi. Eyaletin Emniyet Müdürlüğü sadece Eylül ayından bu yana 1,5 milyon el ilanı dağıtırken, eyaletin İçişleri Bakanı Hans-Joachim Grote sahte polislerin dolandırıcılık girişimlerine karşı yeni bir kampanyanın startını verdi.