Almanya’da solun iktidar şansı azalıyor
Almanya’da solun iktidar şansı azalıyor
Almanya’da solun iktidar şansı azalıyor
Almanya’da federal genel seçimlere 3 aydan az bir zaman kalırken, anketler sol partilerin iktidar şansının giderek azaldığını gösteriyor. Başbakan Angela Merkel’in tekrar iktidara gelebilmesi için ise hükümet ortağı liberallerin yüzde 5 olan ülke barajını aşması gerekiyor.
22 Eylül’de yapılacak seçimler için yapılan anketlerde, Başbakan Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan birlik partileri CDU-CSU tüm anketlerde açık ara birinci olurken, iktidar ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 4-6 aralığındaki oyları nedeniyle iktidarı garantileyemiyor.
Anamuhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Birlik/90 Yeşiller Partisi (Grünen) ise artık tek başına iktidar olması ise artık neredeyse imkansız. SPD-Yeşiller ittifakının, baraj sorunu olmayan ancak anti-kapitalist ve anti Nato’cu duruşuyla dikkat çeken Sol Parti (Die Linke)’yi dışlamaları nedeniyle de tek başına iktidar olma şansı neredeyse sıfıra yakın.
MERKEL İKTİDAR OLMAYA DAHA YAKIN
SPD’nin başbakan adayı Peer Steinbrück’ün Almanlar arasında beğenilmemesi nedeniyle, CDU lideri Angela Merkel’e karşı alternatif olma ihtimali de giderek zayıflıyor. Son anketler, 2009 yılında oyları yüzde 33,8’e kadar gerileyen CDU-CSU’nun bu seçimlerde yüzde 40 ve üstü oy alacağını gösteriyor.
Forsa ve Emnid şirketlerinin son anketlerine göre, CDU-CSU ve FDP’den oluşan mevcut iktidar tekrar işbaşına gelecek. Emnid anketinde, CDU-CSU yüzde 41, SPD yüzde 25 ve Yeşiller yüzde 13 oy alırken, Die Linke yüzde 7 ve FDP ise yüzde 5 oyla Bundestag’a girecekler.
Forsa anketine göre ise CDU-CSU yüzde 41, SPD yüzde 22, Yeşiller yüzde 15, Die Linke yüzde 8 ve iktidar ortağı FDP ise yüzde 5 oy oranını yakalıyorlar. İrili ufaklı diğer partilerin ise toplamda yüzde 9 oy aldığı her iki ankete göre CDU-CSU ve FDP yüzde 46 ile iktidar için gerekli çoğunluğu yakalıyorlar.
Forschungsgruppe Wahlen şirketi tarafından geçtiğimiz Perşembe günü yayınlanan ankete göre ise CDU-CSU yüzde 43 oy oranına ulaşırken, SPD ve Yeşiller yüzde 39, Die Linke ise yüzde 6 oy alabiliyor. FDP’nin yüzde 4 ile baraj altında kalması nedeniyle CDU-CSU iktidar için gerekli çoğunluğu yakalayamıyor.
Allensbach, GMS ve Infratest Dimap şirketleri tarafından yapılan son anketlerde ise ne CDU-CSU-FDP koalisyonu, ne de SPD-Yeşiller koalisyonu iktidar için gerekli çoğunluğa ulaşamıyor.
DİE LİNKE’NİN DIŞLANMASI SAĞI İKTİDAR YAPIYOR
Almanya’da barajı geçebilen sol partilerin oy oranları genel olarak sağ partilerden fazla olsa da, sol partiler arasındaki uyuşmazlıklar nedeniyle sağın iktidar şansı daha fazla. 2005 yılında SPD’den kopan sol kesim (WASG) ile Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS)’in birleşmesi ile 2007 yılında kurulan Die Linke, hem sağ partiler hem de SPD tarafından baskı altına alınıyor. SPD’nin 1998-2005 yılları arasında Gerhard Schröder başbakanlığındaki sağ politikalarına karşı sert eleştiriler getiren Die Linke, halen eski Doğu Almanya sistemini savunmakla suçlanıyor. Die Linke’nin Nato’dan ve Afganistan gibi ülkelerdeki askeri ittifaklardan çekilme taraftarı olması, sosyal devlet politikalarına daha fazla sahip çıkması ve çalışanların haklarının işverenlere peşkeş çekilmesine karşı çıkması da bu politikanın başlıca nedenlerinden.
Ülkede 2005 yılında yapılan seçimlerde de SPD-Yeşiller ve PDS-WASG genel toplamda çoğunluğa ulaşmıştı. Ancak SPD, Angela Merkel liderliğindeki CDU-CSU ile koalisyon kurmayı yeğlemişti. Eylül ayındaki seçimlerde de sağ ve sol blokların çoğunluk olamamaları durumunda CDU-CSU ve SPD iktidarının kurulması sürpriz olmayacak. Her ne kadar bugünkü seçim ortamında çok tartışılmasa da, CDU-Yeşiller koalisyonunun kurulması dahi gündeme gelebilecek.
CDU SEÇMENİ FDP’Yİ KURTARABİLİR
Öte yandan, CDU’nun iktidar olabilmek için mevcut iktidar ortağı FDP’nin baraj sorununa el atması da muhtemel. En son Niedersachsen eyalet seçimlerinde olduğu gibi, CDU’lu seçmenin bir kısmının FDP’ye oy vererek barajı geçmesini sağlayabileceği ve bu sayede de CDU ile koalisyon hükümeti kurmasını kolaylaştırabileceği de tahmin ediliyor. Ancak CDU yönetimi Ocak ayındaki Niedersachsen seçimlerinden sonra yaptığı açıklamada, bu yöntemin tasvip edilmediğini ve her partinin kendi seçmen gücüyle var olması gerektiğini savunduğunu duyurmuştu.
22 Eylül’de yapılacak seçimler için şu ana kadar 60’ın üzerinde siyasi parti seçime katılma başvurusu yapmış durumda. Başvurular, Federal Seçim Komisyonu tarafından 4 Temmuz’da görüşülecek ve seçime katılacak partilerin listesi yayımlanacak.
Hessen Eyalet Parlamentosu seçimlerinin de 22 Eylül’de yapılacağı Almanya’da, 15 Eylül’de ise Bavyera eyaletinde seçmenler sandık başına giderek yeni parlamentolarını seçecekler. Hessen eyaleti için yapılan anketlerde SPD ve Yeşiller’in 14 yıllık CDU-FDP iktidarına son vermeleri beklenirken, Bavyera’da ise CDU’nun kardeş partisi CSU’nun tek başına iktidar olabileceği görülüyor.