Almanya'dan Süryani aktivistlere ceza

Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde aktivistlere yönelik cezalara bir yenisi eklendi. Augsburg’daki yerel mahkeme, Mezopotamyalı Komünist Aramiler'in bayrağını taşıdıkları gerekçesiyle 2 Süryani aktiviste para cezası kesti.

Almanya’da yeniden örgütlenen Nazi hücrelerine ve aşırı sağcı gruplara göz yuman devlet güvenlik birimleri, sosyalistler ile muhalif hareketlerini sindirmek için elinden geleni yapıyor. Özellikle “polis devleti” yasalarının sıkı şekilde uygulandığı Bavyera Eyaleti’nde polis, savcı ve yerel mahkemelerin, bir süredir Türkiyeli devrimci örgütler ve Kürt özgürlük mücadelesinin sembollerine karşı sergilediği sert tavır dikkat çekiyordu.

SÜRYANİ ÖRGÜTÜN BAYRAĞINA CEZA

Bavyera’daki devlet birimleri, kriminalize etmek istediği kesimlere Süryani devrimcileri de ekledi. Geçtiğimiz yıl Augsburg kentinde düzenlenen 1 Mayıs eyleminde, Süryani halkının özgürlük mücadelesini yürüten Mezopotamyalı Komünist Aramiler örgütünün bayraklarını taşıdıkları gerekçesiyle 2 Süryani aktivist hakkında soruşturma başlatılmıştı. “Dernekler yasasını” ihlal ettikleri gerekçesiyle Augsburg İdari Mahkemesi’ne taşınan soruşturmada karar açıklandı.
Mahkeme, Mezopotamyalı Komünist Aramiler’in iç istihbarat kurumu Anayasayı Korumu Teşkilatı tarafından izlendiğini belirterek, söz konusu örgütün bayrağının taşınmasının “suç” olduğunu öne sürerek isimleri açıklanmayan 31 yaşındaki bir erkek ile 25 yaşındaki bir kadın aktivisti, kişi başına 1600 Euro para cezası ödemeye mahkûm etti. Aktivistler, cezaya itiraz ederek kararı üst mahkemeye taşıdı.

‘ALMAN YARGISI AKP REJİMİNİN HİZMETİNDE’

Mahkemenin kararına tepki gösteren Süryani Devrimci Hareket ise Alman yargısının AKP rejimiyle iş birliği yaptığına dikkat çekti. 
Süryani Devrimci Hareket (Suryoye Qauwonye) 1915’te gerçekleşen Süryani ve Ermenilere yönelik soykırımın 100. yılında kuruluşunu ilan etmişti. Mezopotamyalı Komünist Aramiler örgütü ise 2017 yılında kurulmuştu. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında 1 Mayıs gösterilerinde “dernekler yasasını” ihlal ettikleri gerekçesiyle ülke çapında Alman polisi Süryani Devrimci Hareket üyelerinin evlerine baskınlar düzenlemiş, birçok aktivist hakkında da soruşturmalar başlatmıştı.

BAVYERA'DA HER ŞEY YASAK

Almanya’da Kuzey Doğu Suriye'de örgütlü güçlere yönelik resmi bir yasak olmamasına rağmen, YPG/YPJ ve PYD bayraklarını da PKK propagandası çerçevesine ele alan İçişleri Bakanlığı, 2 Mart 2017 tarihli genelgesiyle yasak getirmişti. Bazı eyaletlerin uygulamadığı ve tartışma konusu olan genelgeyi sıkı şekilde uygulayan eyaletlerin başında ise Bavyera geliyor.