Anneler Nusaybin’de: İşgale karşı sınıra çağırdı

Nusaybin’de bir araya gelen anneler, AKP-KDP’nin işgal saldırılarını protesto ederek, "Anneler sınıra akmalı” dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Anneler Günü kapsamında Mardin’in Nusaybin ilçesinin Yenişehir Mahallesi’nde etkinlik gerçekleştirdi. Etkinliğe, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Pero Dündar, Dersim Dağ, Nuran İmir, Ayşe Sürücü, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, hasta ve infazı yakılan tutukluların Adalet Nöbeti’nde olan yakınları, Amed, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’tan çok sayıda anne katıldı. “Heta rojên azad ava bikin, emê tekoşîna xwe bidomînin” (Özgür yaşamı kurana kadar, mücadeleyi sürdüreceğiz) pankartı ile HDP Gençlik Meclisi’nin “Dayikên tekoşer rumeta me ne” (Mücadele eden anneler onurumuzdur” yazılı pankart asıldı. 

Etkinliğin gerçekleştirildiği alana gelen anneler, “Bijî berxwedana Zapê”, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî” ve “Bijî berxwedana dayikan” sloganları attı. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, anneler Çerxa Şoreşê Marşı'nı okundu. 

Etkinlikte, Anneler Günü dolayısıyla “Dayika delal” şiiri okundu. 

'ANNELER ÇOCUKLARININ YANINDA DURACAK'

MEBYA-DER yöneticisi Meryem Soylu, Anneler Günü’nü kutlayarak, “Bugün anneler çocuklarının bugünü kutlamasını bekliyor. Ancak anneler çocuklarına kavuşamıyor. Ne olursa olsun, çocuklarımız bağrımızda yaşıyor. Bu sistem, çocuklarının annelerine kavuşmasına bile izin vermiyor. Anneler böylesi bir günde çocuklarının mezarlarına dahi gidemiyor. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, anneler çocuklarının yanında duracak” dedi. 

BARZANİ'YE SERT TEPKİ: KATLİAMCI!

Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarda Türkiye ile iş birliği yapan KDP’ye tepki gösteren Soylu, “KDP bugün dağları bombalanıyor, çocuklarımızı katlediyor. Barzani çocuklarımızı bombalıyor. Utanmıyor musun?” diye sordu. 

Konuşmanın ardından Barış Anneleri ve beyaz tülbentli annelerin savaş karşıtı mücadelelerini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. 

ANNELERE ÇAĞRI: SINIRA AKALIM

Barış Anneleri Meclisi adına annelerden Esmer Çıkmaz, Anneler Günü’nü önemine değindi. Çıkmaz, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’a yönelik tehditlere tepki göstererek, saldırının tüm kadınlara yönelik olduğunu söyledi. İşgal saldırılarına dair Çıkmaz, “Kan dökülmesini istemiyoruz. Nereye kadar bu acılar yaşanacak. Anneler sınıra akmalı. Bu savaşı durdurmalı. Artık çocuklarımızın cenazeleri gelmesin. Çok acılar yaşadık, artık yeter. KDP’ye lanet olsun. Adında Kürdistan var, utanmıyor mu? Bir an önce bu yanlıştan dönmeli. Bugün biz isek, yarın sıra ona gelecektir. Bunu unutmasın” ifadelerini kullandı. 

Adalet Nöbeti’nde yer alan anneler de hasta tutsakların özgürlüğünü istedi.