AP AİHM’in Demirtaş kararını gündemine aldı

Avrupa Parlamentosu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş’a ilişkin kararını tartışmak üzere gündemine aldı.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Avrupa Parlamentosu (AP) bünyesinde yer alan siyasi parti temsilcilerinin vardıkları uzlaşı sonucu tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın durumu gündeme alındı.

Demirtaş ile birlikte Türkiye’de tutuklu tüm siyasi ve muhalif tutsakların durumu da ele alınacak.

AP Yeşiller ve Sol Birlik grubu, AİHM’in Demirtaş’ın serbest bırakılması yönündeki kararına rağmen Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bu karar bizi bağlamaz” şeklindeki açıklamasını endişe ile karşıladıklarını belirtti.

Avrupa Birliği çevreleri, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) uymayı reddetmesiyle birlikte bir çok devletin Avrupa Konseyi’nin en temel ilkelerinden dahi uzaklaşacağı ve bunun geçerli bir yaklaşım haline geleceğinden endişe ediyor.

Avrupa parlamenteri Marie-Christine Vergiat, 10 Aralık’ta yapılan oturumda Demirtaş’ın durumunu gündeme getirerek, “Demirtaş ve arkadaşlarına dayanışmamızı belirtmek için Yüksek temsilciden bir açıklama ve bu konuda bir tartışma talep ediyoruz” dedi.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda bu Salı akşamı saat 18.00’de gündeme gelecek olan AİHM kararı ve Demirtaş’ın tutukluluğu konusunda, Türk hükümetine kararlara uyması yönünde mesaj gönderilmesi bekleniyor.