Asrın Hukuk Bürosu: CPT'yi acil göreve davet ediyoruz

Asrın Hukuk Bürosu, müvekkilleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için çıkan iddialar üzerine CPT’ye başvuru yaptı, "acilen göreve davet ediyoruz" dedi.

Asrın Hukuk Bürosu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği yönünde sanal medyada çıkan iddialar üzerine dün Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) başvuru yaptı. Söz konusu iddialara ilişkin Kürt Halk Önderi'nin aile bireyleri, vasisi ve avukatlarının hem Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na hem de Adalet Bakanlığı'na bir an önce görüşme gerçekleştirilmesi yönünde talepte bulunulduğuna yer verilen dilekçede, derhal görüşme başvurularının kabul edilmediğine değinildi.

 'KAYGILAR GİDERİLMİYOR'

Dilekçede, 3 Mart 2020 tarihinde yapılan aile görüşü ve 27 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirilen telefon görüşmesinden bu yana Kürt Halk Önderi'nden herhangi bir haber alınamadığı belirtilerek, “Gerek dış dünya bağlarının tamamen koparılmış olması gerek yaşamsal tehdit oluşturan Pandemi koşulları gerekse de yaşamına dair son ciddi iddialar, aile ve avukatları olarak bizlerin zaten var olan kaygılarını ciddi bir boyuta taşımıştır. Bu gerekçelerle 15 Mart, 16 Mart, 17 Mart ve 18 Mart tarihlerinde ardı ardına yapılan görüş başvurularına karşı bir cevap verilmemiştir” denildi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın iddiaların asılsız olduğunu, sağlık durumunun iyi olduğunu ve bu tür haberlere itibar edilmemesi gerektiğini yönünde yaptığı açıklamaya değinilen başvuruda, söz konusu açıklamanın kaygıları gidermekten ziyade, tecrit koşullarının sorgulanmasını engellemeye dönük olduğu belirtildi.

'HEMEN ZİYARET GERÇEKLEŞMELİ'

Başvuru dilekçesinde şunlar da ifade edildi:

“Asıl sorgulanması gereken bu tür haberlere yol açan, bu tür haberlerin ortaya atılmasına zemin sunan tecrit koşullarıdır. İmralı rejimi olağanüstü bir rejimdir. Dış dünya ile tüm bağlarının koparılmış olması da işkence ve insanlık dışı bir uygulamadır. Bu yönüyle mevcut endişelerimiz Sn. Öcalan’ın sağlık durumunu doğrudan gözlemlemeden geçmeyecektir. Bu tür haberlerin veya iddiaların hiçbir yönüyle alışılagelen haberler olarak kabulü mümkün değildir."

Komite’nin mevcut mutlak tecrit koşulları hakkında zaten bilgilendirildiğine yer verilen başvuruda, “Ancak bu son önemli gelişme karşısında kaygıların giderilmesi için aile ve avukatların ziyaret gerçekleşmesi ve Sn. Öcalan ve diğer müvekkillerimizin sağlıklı, güvenli bir tutukluluk rejiminde bulunması için acil göreve davet ediyoruz” denildi.