Barış meclisi katılımcılarından Rojava'ya destek mesajı
Barış meclisi katılımcılarından Rojava'ya destek mesajı
Barış meclisi katılımcılarından Rojava'ya destek mesajı
Almanya'nın Düsseldorf kentinde devam eden Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi toplantısı katılımcıları, Kürt halkının Rojava'da yürüttüğü mücadeleyi 'Ortadoğu devrimi' olarak tanımlayarak destek verdi. Katılımcılar, herkesi Rojava halkıyla dayanışmaya çağırdı.
Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi’nin Almanya’nın Düsseldorf kentinde Goethe-Hafez-Saal'da başlayan toplantısı devam ediyor.
Birçok kurum, kuruluş ve şahsiyetten oluşan Avrupa Barış ve Demokrasi Meclisi katılımcıları, tartışma bölümünde yaptıkları konuşmalarda, Rojava'da yaşananların bir devrim olduğunu vurgularken, Avrupa’daki demokrasi güçlerinin de Rojava devrimine sahip çıkarak mücadeleyi yükseltmelerini istedi.
TESLİM TÖRE: ROJAVA DEVRİMİ BÖLGE DEVRİMİDİR
Meclis toplantısına İsviçre'den katılan siyasetçi ve yazar Teslim Töre, Rojava'da yaşanan sürecin bir devrim olduğuna vurgu yaparak,"Rojava devrimi sadece bir Kürdistan devrimi değildir. Rojava devrimi, bölgede birçok kapıyı aralayacak büyük halk devrimidir. Geçtiğimiz yüzyılda, dünyada yapılan devrimlerin bir devamı niteliğindedir. Rojava'da kadınlar, gençler ve yaşlılar savaşıyor. Onuru ve özgürlüğü için" dedi.
Toplantıya katılan herkesin bu devrimi desteklemesi gerektiğini belirten Töre, "Bizim Avrupa'da bu devrime gereken desteği vermemiz gerekiyor. Çünkü bu devrimin evrenselleşmesi gerekiyor. Bölge halklarının kurtuluşu bu devrimdedir. Bunu hepimizin bilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Yazar Haydar Işık ise, Türkiye'de Kürtlere Alevilere yönelik bir soykırımın uygulandığını kaydederek, "Kürt çocukları hala 'Türküm, doğruyum' diye yemin ediyorlar. Böylesi bir zihniyet var. Türkiye, El- Kaide'ye destek veriyor. Rojava'da onlarla birlikte çalışıyor. AKP Çeçen çetelerini getirip Rojava'da savaştırıyor. Ancak biz bunu diasporaya anlatamadık. Türkiye'nin bu çirkin yüzünü Avrupa'ya anlatmak zorundayız" diye konuştu.
Kürdistan İslam Hareketinden Nizamettin Toğuç, Suriye’ye olası bir müdahaleye karşı olduklarını söyledi. Toğuç, "Rojava'da insanlar farklı inançtan olduğu için İslam adına hareket eden çeteler tarafından katlediliyor. Biz Suriye'de yapılacak saldırıya karşıyız. Halkların yararına olacak bir müdahale olmayacak" dedi.
Av. Mahmut Şakar ise yaptığı konuşmada, Rojava'da Kürtlerin üçüncü taraf olduğunu belirterek, Kürtlerin seçtiği yolun barış mücadelesi olduğunu söyledi. Şakar, bunun için aktif mücadele içerisinde olmaları gerektiğini belirtti.
Rojava'da yaşanan katliama sessiz kalınmaması gerektiğini söyleyen Murat Çakır ise, "İnsani yardımlar için kapılar kapalı. Bu bir insanlık dışı uygulamadır” dedi.
HÜSEYİN MAT: LAZKİYE'YE SAHİP ÇIKALIM
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Hüseyin Mat da, AKP'nin barış sürecini oyalamaya dönüştürdüğünü söyleyerek, "Bu oyunlara gelmemiz lazım. AKP'ye asala güvenmemeliyiz. Kendi dinamiklerimize güvenerek mücadele yürütmeliyiz” dedi. Rojava ve Lazkiye’de katliamlar yaşandığını belirten Mat, “Ancak Rojava'ya olan duyarlılık Lazkiye'ye de olmalı. Orada acımasızca bir katliam uygulanıyor" diye konuştu.
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu(AVEG-KON) adına Zeynep Gorgu, Meclis olarak, Türkiye ve diğer devletlerin Rojava ve Suriye'de sivil insanlara karşı El Nusra çetecilere verdiği silah yardımların durdurulması için bir an önce harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.
Toplantı katılımcıların konuşmaları ile devam ediyor.