Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Cumartesi Anneleri: Adalet mücadelemiz muhakkak sonuç alacak!

Cumartesi Anneleri, “Bizi değil, sevdiklerimizi kaybeden ve bu iklimi yaratanları yargılayın” diyerek, Türk devletinin yargısını kınadı.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması için her hafta düzenledikleri eylemlerinin 851. haftasında salgın nedeniyle online açıklama yaptı. Bu haftaki açıklamada, annelere açılan davaya dikkat çekildi.
Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, "Bizi değil, sevdiklerimizi gözaltında kaybedenleri ve kaybetme iklimi yaratanları yargılayın” dedi.
Açıklamada söz alan dava avukatlarından Metin İriz, annelerin ve oturma eylemini destekleyenlerin yargılandığı dava sırasında yaşananları anlattı. Mahkeme hakimimin yargılama esnasındaki tavırları dolayısıyla tarafsız yargılama konusunda kuşku doğduğunu söyleyen İriz, “Mahkeme hakiminin yargılama esnasında yargılananlara sorduğu sorular, yargılananların taleplerine yönelik gösterdiği tepkilerde usullere aykırı bir şekilde savcının görüşünü almadan reddetmesi gibi bir dizi tutum ve davranışları nedeniyle tarafsızlığını yitirdiği kuşkusu yarattı. Böyle bir kanaat oluştu. Mahkemenin başından beri gösterdiği tutumlar nedeniyle güvenimizi zedelemiştir” diye konuştu.
Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, "Adalet arayışında olan insanların duruşma salonlarında sanık olarak çağrılmış olması kabul etmemiz mümkün değil. Bu adalet mücadelemizin bir gün muhakkak  karşılık bulacağına dair olan inancımla sizlerle birlikte olduğumuzu, sizlerle bu mücadeleyi yürüteceğimizi herkes tarafından bilinmesini isterim” diye belirtti.

'KARANFİLLERİMİZ BİLE SUÇ UNSURU SAYILDI!'

Açıklamada, gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun basın metnini okudu. Eylemlerini sürdürdükleri zaman boyunca devletin ağır baskısı, engel ve şiddetiyle karşı karşıya kaldıklarına işaret eden Tosun, “Yalnız biz değil, yeri geldi ellerimizdeki karanfillerimiz bile suç unsuru sayılarak gözaltına alındı. Ancak 18 Kasım 2020 tarihine kadar hakkımızda bir dava açılmadı.700'üncü haftamızda ‘Beni Bul Anne’ diyerek her zamanki rutinimizde yaptığımız Galatasaray’daki buluşmamız İçişleri Bakanı’nın talimatı ve Beyoğlu Kaymakamlığı’nın kararı ile engellendi. Belgelenmiş kötü muamele ve işkenceye maruz kaldık. O günden sonra kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray bize yasaklandı. Yetmedi 700'üncü haftamızda ‘Beni Bul Anne’ demek 2,5 yıl sonra suç sayılarak hakkımızda dava açıldı” diye konuştu.
Tosun, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu nedenle avukatlarımız yargılamanın tarafsız yürütülebilmesi için gerekli başvuruları gerçekleştirdi.Mahkemede de söyledik söylemeye devam edeceğiz: Kaç yıl geçerse geçsin; kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 152 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz."