DİB: HDP deklarasyonu önemli bir adım

Demokrasi İçin Birlik, HDP deklarasyonunun önemli bir adım olduğunu belirtti, "Değişim arayışına yanıt verecek bir demokratik mücadele anlayışı gerekli" dedi.

Demokrasi İçin Birlik (DİB), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 27 Eylül’de açıkladığı ve 11 ilkeden oluşan “Demokrasiye, Adalete, Barışa Çağrı Deklarasyonu”na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, ülkenin acil bir şekilde demokratik değişim ve dönüşeme ihtiyacı olduğu vurgulandı.

Deklarasyonun kapsamlı bir çözüm ortaya koyduğunun belirtildiği açıklamada, “Tek adam rejiminin def edilmesine, seçimlere-seçim ittifaklarına indirgenemeyecek, halkın temel sorunlarına ve değişim arayışına yanıt verecek bir demokratik mücadele anlayışının gerekliliğini ortaya koyuyor. İktidar tarafından baskı ve operasyonlarla demokratik siyaset alanının dışına itilmeye çalışılan HDP’nin açıkladığı tutum belgesi Türkiye’nin 3'üncü büyük partisinin siyasi alandaki ağırlığını bir kez daha ortaya koyarken, iktidarın muhalefeti sıkıştırma hamlelerine de yanıt vererek siyasi ortama soluk aldırdı” denildi.

'TÜM TOPLUMSAL KESİMLER ÇÖZÜMDE YER ALMALI'

Kürt sorununun yerel demokrasi, eşit yurttaşlık, evrensel hak ve özgürlüklerin tanınmasıyla çözülebileceğine işaret edilen açıklamada, sorunun çözümünde tüm toplumsal kesimlerin olması gerektiği belirtildi. Açıklamada, şöyle devam edildi: “Ekonomik adaletten, yerel demokrasiden, halkın doğrudan yönetime ve denetime katılacağı mekanizmalardan yoksun, siyasi İslam'ın yukarıdan aşağı dincileştirme ve rejimi değiştirme çabalarına laiklikten yana karşı çıkışı içermeyen bir demokratikleşme perspektifi her alanda yaşanan yakıcı sorunlara çözüm getiremez. HDP’nin tutum belgesiyle açıkladığı demokratik mücadele perspektifini, halkın yakıcı sorunlarını temel alan ve halkın doğrudan katılımına dayanan bir halkçı seçeneğin yaratılabilmesi ve demokrasi güçlerinin birliği yolunda önemli bir adım olarak görüyoruz."