DFG Mayıs ayı raporunu açıkladı

DFG Mayıs ayı raporunu açıkladı. Buna göre, 1 Haziran itibariyle 79 gazeteci tutsak.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mayıs ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde DFG Eşbaşkanı  Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Sedat Yılmaz’ın rehin alınmasına dikkat çekilen raporda, “Dünya basın tarihi açısından, akademilerde tez konusu olacak bu ironik mesele için o gün sözümüz ve manşetimiz şuydu: ‘3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde iki gazetecinin eline kelepçe takıldı. Bunu da unutmayacağız...”  diye belirtildi.

Uzun bir süredir toplumun her alanında kendini iyiden iyiye hissettiren iktidar baskısının had safhada olunduğu  kaydedilen DFG raporunda, ekonominin, siyasetin, özgürlüklerin bir bütün olarak hayatın tıkanma noktasında olduğu bir süreçte Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine gidildiği vurgulandı. Raporda, “Gazetecililer ve basın meslek örgütleri için iktidarda hangi siyasi partinin olduğundan çok, söz konusu partinin bu noktada hak ve özgürlüklere açtığı alan bizler açısında önemli olan. Sözümüzü, eleştirimizi, sesimizi yükselttiğimizi asıl alan da bu, hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı, basın ve ifade özgürlüğünün baskılandığı, toplumun haber alma hakkının engellendiği çok uzun bir süreç yaşıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Raporda şu hususlara da dikkat çekildi:

“Bizler için temel amaç, bu konularda mücadele etmek, evrensel standartla bir basın özgürlüğü karnesine sahip olmak ve gazetecilerin işlerini hiçbir kaygıya kapılmadan yapabilecekleri alanlar açmak. Bütün dünyada kabul görmüş ve o gün gazetecilerin ve toplumun bilgiye ulaşma özgürlüğünü kutlayacağı gün olan 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde derneğimizin eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ve Mezopotamya Ajansı Editörü Sedat Yılmaz’ın bileklerine kelepçe vuruldu. Dünya basın tarihi açısından, akademilerde tez konusu olacak bu ironik mesele için o gün sözümüz ve manşetimiz şuydu: ‘3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde iki gazetecinin eline kelepçe takıldı. Bunu da unutmayacağız.

Dünya basın özgürlüğü endekslerinde gerileyen değil, bunun aksini yaşayan bir ülke olmak, hakikati görmezden gelerek örtbas eden bir yayıncılık değil tam aksine şartlar ne olursa olsun o hakikati gün yüzüne çıkaran bir yayıncılıkta ısrar anlayışını hakim kılmak en büyük hedefimiz. Mücadelemiz bunun için oldu bundan sonra da bunun için olacak.”

Mayıs ayı raporuna yansıyan ihlaller şöyle: 

* Saldırıya uğrayan gazeteciler: 8

* Evine baskın düzenlenen gazeteciler: 6

* Gözaltına alınan gazeteciler: 9

* Tutsak gazeteciler: 3

* Kötü muameleye maruz kalan gazeteciler:  4

* Tehdit edilen gazeteciler: 4

* Haber takibi engellenen gazeteciler: 11

* Hapishanelerde gazetecilere yönelik ihlaller: 4

* Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 9

* Hakkında dava açılan gazeteciler: 1

* Ceza alan gazeteciler: 8

* Yargılaması devam eden gazeteciler : 71, dosya sayısı 42

* Tutsak gazeteci sayısı (1 Haziran 2023 itibariyle): 79

* Kapatılan internet sitesi: 29

* Erişim engeli getirilen haberler: 545

* Erişim engeli getirilen sosyal medya içeriği:18