DFG: Türkiye'de 10 Ocak'ı kutlamıyoruz!

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, "Türkiye'de 10 Ocak'ı ‘çalışamayan gazeteciler günü' olarak görüyor ve kutlamıyoruz” dedi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı. Türkiye'de 1961 tarihinden bu yana gazetecilerin bazı haklar ve yasal güvence sağlayan düzenlemenin yayınlanması vesilesiyle 10 Ocak tarihinin Çalışan Gazeteciler Günü olarak kabul edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, şöyle denildi:

'179 MEDYA KURULUŞU KAPATILDI...'

“Dönemin iktidarları tarafından gazetecilerin ‘bayram günü’ olarak gösterilmeye çalışılan 10 Ocak ne o günlerde, ne de bugün bir bayram havasında kutlanıyor. Basın alanında baskı, tutuklama, sansürün etkisini yitirmediği bir Türkiye'de özellikle 20 Temmuz 2016'da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) süreciyle birlikte çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 179 medya kuruluşu kapatıldı. 53 gazete, 37 radyo istasyonu, 34 televizyon, 29 yayınevi, 20 dergi ve 6 haber ajansının kapatıldığı bu dönemde binlerce gazeteci işsiz kaldı. Yine bu süreçte 3 bin 804 gazetecinin sarı basın kartları iptal edildi."

‘GAZETECİLİK MESAİLERİNİ MAHKEMEDE GEÇİRDİ!'

Gazetecilerin yaptıkları haberler ve sosyal medya paylaşımlarının suç olarak kabul edildiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle devam edildi:
“Gazeteciler hakkında soruşturma ve davalar açıldı. Tam da bu nedenle gazeteciler mesai saatlerinin büyük bir bölümünü ya hâkim karşısına çıkmak ya da arkadaşlarıyla dayanışmak amacıyla adliye koridorlarında geçirdi ve bu durum devam ediyor. Birçok kesim tarafından ‘en büyük gazeteci hapishanesi’ olarak tanımlanan Türkiye'de 100’ü aşkın gazeteci, 10 Ocak gününü cezaevinde karşılıyor. Özellikle muhalif ve Kürt medyasına yönelik baskı ve yıldırmalar daha da büyüyerek devam ediyor. 2019 yılı içerisinde gerek gözaltına alınıp tutuklanan, gerekse yargılama ve cezalandırmalarla etkisiz kılınmaya çalışılan gazeteciler, adeta sahadan koparılmaya çalışıldı."

METİN GÖKTEPE ANILDI

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, işsizlik, baskı, gözaltı, tutuklama, sansür ve oto sansürün olduğunu vurguladığı açıklamasında, şunları da kaydetti:
"Türkiye'de 10 Ocak'ı Çalışan Gazeteciler Günü'nden daha çok ‘ çalışamayan’ Gazeteciler Günü olarak görüyor ve kutlamıyoruz. 10 Ocak vesilesiyle İstanbul Alibeyköy'de 24 yıl önce haber takibi sırasında gözaltına alındıktan sonra 8 Ocak günü işkence edilerek katledilen meslektaşımız Metin Göktepe'yi de saygı ve minnetle anıyoruz. Tüm bu koşullara rağmen gerçeği gün yüzüne çıkartmak ve halka ulaştırmak için çaba sarf eden tüm gazetecileri baskılara karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”